Waarom algen de voedselindustrie gaan veroveren in de toekomst als bron van proteïne

Als het aan verschillende onderzoekers ligt, vormen algen in de toekomst een vast onderdeel van ons dieet. De micro-organismen zijn namelijk rijk aan proteïne en andere essentiële voedingsstoffen. Ook valt er door meer algen te eten uitzonderlijk veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Momenteel zijn er al verschillende bedrijven die voedingsmiddelen met algen op de markt brengen.

algen

Beeld: Jeremy Bishop via Unsplash

Brede toepassingen voor algen

Algen kennen een breed scala aan toepassingen. Zo kan alles dat momenteel van petroleum gemaakt worden, bijvoorbeeld ook van algenolie gemaakt worden. Hierdoor vormen algen een mogelijk duurzamere oplossing voor brandstof en plastics. Toch wordt er momenteel meer gefocust op de voedingsindustrie. Deze markt is er namelijk klaar voor om te experimenteren met algen.

Er zijn een aantal belangrijke trends gaande in de voedingsindustrie die dit faciliteren: er is een toenemende vraag naar plantaardige ingrediënten, een groeiende vraag naar duurzaam geproduceerde producten en een groeiende vraag naar gezonde voeding. Algen voldoen aan al deze wensen.

Alternatief voor vlees en vis

De tijd dat alleen tempé en tofu een goed alternatief boden voor vlees en vis ligt ver achter ons. Tegenwoordig is er een gigantisch aanbod aan proteïne-alternatieven, welke ook wel bekend staan als ‘nieuwe eiwitten’. Deze vleesvervangers worden vaak gemaakt op basis van soja of peulvruchten, maar in toenemende mate ook van insecten, algen en zeewier. Het grote voordeel van algen is dat deze rijk zijn aan eiwit, ijzer, visvetzuren en vitamine B1.

Algen zijn eencellige wieren die alleen in gedroogde vorm verteerbaar zijn. Om deze reden zijn algen vaak als poeder te koop. Dit maakt het eenvoudig om algen toe te voegen aan een maaltijd, zegt Romina Cerutti , voedingsspecialist en auteur van verschillende publicaties op supplementguide.nl. De gedroogde variant is ook nog eens zeer lang houdbaar.

Koken in algenolie

Een andere toepassing voor algen is door hier algenolie van te maken. Een kook- en bakolie op basis van algen is stukken gezonder dan andere oliën doordat het minder onverzadigde vetten bevat. Zo is op de Amerikaanse markt al een succesvolle kookolie op de markt gebracht. Op de Europese markt is het product nog niet verkrijgbaar omdat goedkeuringsprocessen voor nieuwe ingrediënten complex en moeizaam zijn. Naar verwachting duurt het nog enkele jaren voordat algenproducten in onze supermarkten liggen.

Duurzaam productieproces

Om ook daadwerkelijk duurzaam te zijn, is het belangrijk dat algen daadwerkelijk duurzaam worden geproduceerd. Hier moet het productieproces op ingericht worden, onder andere door algen zo dicht mogelijk bij de bron te laten groeien en zo het aantal transportkilometers te minimaliseren. Ook verhoogt de duurzaamheid door restproducten te verwerken. Algen kunnen bijvoorbeeld groeien op suikerriet. De resten van dit suikerriet kunnen op hun beurt gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit en warmte, waar de fabriek weer op kan draaien.

 

Geef een reactie