Waarom is een elektrische boot duurzaam?

Elektrisch aangedreven motorboten zijn in opkomst. Ook op het water wordt steeds vaker voor duurzaam gekozen. Maar hoe duurzaam is de elektrische boot nu eigenlijk? Wat zijn de voordelen voor het milieu, alsook voor de eigenaar? In dit artikel vertellen we je wat je moet weten voordat je besluit een elektrische buitenboordmotor te kopen.

elektrische buitenboordmotor kopen

Is een elektrische boot duurzamer?

Wanneer we spreken over een elektrische boot bedoelen we eigenlijk een elektrische buitenboordmotor. Waarom zou je een elektrische buitenboordmotor kopen? Tijdens het varen produceert de elektrische buitenboordmotor aanzienlijk minder geluid en directe uitstoot van uitlaatgassen. Dat is dus een winst ter plekke voor de natuurlijke leefomgeving van waterdieren. Want buiten de uitstoot van uitlaatgassen is ook de geluidsproductie schadelijk voor dieren, zowel onder- als boven het wateroppervlak. Bij de elektrische buitenboordmotor is deze geluidsproductie dus aanzienlijk lager dan die van de benzinemotor, wat dus een pre vormt. Toch wordt dit niet direct onder ‘duurzaam’ geschaard.

Groene of grijze stroom?

Duurzaam wil zeggen dat de energieopwekking duurzaam verlopen is. Zolang de energie die gebruikt wordt om de accu op te laden uit grijze stroom bestaat, is een elektrische buitenboordmotor niet duurzamer t.o.v. een benzine buitenboordmotor. Het duurzaamheidsaspect zit hem er dus in of de gebruikte energie duurzaam gewonnen is. Om voor duurzaam te gaan zou je moeten kiezen voor het gebruik van groene stroom (hoewel ook daar de meningen over verdeeld zijn; is biomassa nu wel of niet groen, of krijgt het gewoon een groen etiket waardoor het te scharen valt onder ‘greenwashing’?)

Wat zijn de voordelen voor het milieu?

Zoals gezegd doet het er toe of jouw stroom groen is of niet. Is de door jou gebruikte energie groen (genoeg), dan is de elektrische buitenboordmotor een duurzaam product. Neem ook zeker mee in je oordeel dat de elektrische buitenboordmotor de natuurlijke omgeving nauwelijks belast, dankzij de lage geluidsproductie.

Zijn elektrische buitenboordmotoren geschikt voor iedere boot?

Verreweg de meeste boten op dit moment die gebruikmaken van een elektrische buitenboordmotor zijn rubberboten. Daarnaast kan een elektrische buitenboordmotor soms ook gebruikt worden voor op een zeilboot, waar hij meestal de functie krijgt om de zeilboot in- en uit de ligplaats te varen.

Wie overweegt een elektrische buitenboordmotor te gaan kopen doet er verstandig aan informatie in te winnen bij de leverancier. Het is immers noodzakelijk dat de elektrische buitenboordmotor krachtig genoeg is om het aantal verwachte personen te kunnen vervoeren. Maak daarbij niet de inschattingsfout om kleine kinderen slechts voor de helft van het gewicht mee te rekenen. Kleine kinderen worden sneller groot dan gedacht – en bij aankoop van de elektrische buitenboordmotor wil je er toch jarenlang plezier van hebben, zonder dat de capaciteit achteruit loopt bij het toenemen van het gewicht van de passagiers. Ook wil je wellicht zo nu en dan eens een extra passagier meenemen; de motor moet hiertegen opgewassen zijn.

De leverancier kan exact uitleggen hoe hard een rubberboot mag varen en welk vermogen de elektrische buitenboordmotor dient te hebben voor het aantal personen.

 

Geef een reactie