Warmte terugwinnen

WTW filters: een warmtewisselaar maakt gebruik van de bestaande warmte en dat maakt dit systeem duurzaam. Het gebruik van een warmte terugwin unit betekent besparen op energiekosten en is daarom ook goed voor het milieu.

Warmtewisselaar

WTW ventilatie is ventileren zonder groot warmteverlies. De warmte van de af te voeren lucht wordt namelijk gemengd met de koele instromende lucht. De verse lucht hoeft minder verwarmd te worden waardoor energie wordt bespaard. Energie besparen door de warmte terug te winnen uit de ventilatielucht. In feite zorgt de warmtewisselaar voor een hergebruik van de warmte.

WTW filters

Werking

De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warme aanwezige lucht wordt afgekoeld tot de temperatuur van de koele verse lucht. De inkomende koele lucht wordt hierdoor verwarmd tot de temperatuur van de aanwezige lucht. Het proces van warmteterugwinning is niet alleen energiezuinig, het is een comfortabele manier om een aangenaam klimaat in de woning te realiseren. Er ontstaat namelijk een juiste vochtbalans door de manier van ventileren.

Filters

Balansventilatie is een ventilatiesysteem die evenveel lucht aanvoert als afvoert. De aan- en afvoer van lucht zijn in balans. In dit systeem zit ook een warmte-terugwin unit. Balansventilatie zorgt voor gezonde lucht in huis. Belangrijk is wel dat het op de juiste manier wordt gebruikt. Regelmatig dienen de WTW filters verschoond te worden. Bij vuile filters werkt het terugwin systeem minder goed en kunnen schimmels en bacteriën ontstaan. In de ventilatie-unit zitten filters. Deze filters houden stof en vuil tegen dat in de binnenkomende lucht zit. Vuil blijft ook achter in de ventielen en kanalen. Vervang de filters minimaal twee keer per jaar door schone filters.

Gezonde lucht

Als je de balansventilatie goed gebruikt, zorgt het voor gezonde lucht in huis. Verkeerde installatie, te weinig onderhoud of verkeerd gebruik kan gezondheidsklachten veroorzaken. Een ventilatiesysteem staat altijd aan. De meeste systemen hebben twee of drie standen. Uit ervaring blijkt dat de middelste stand de beste ventilatie biedt.

Geef een antwoord