De duurzaamheidsaspecten van een refurbished telefoon

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone? De markt is groot, dus keuze genoeg! Helaas hangt daar vaak wel een flink prijskaartje aan. Gelukkig worden veel toestellen tegenwoordig als refurbished aangeboden, dit zijn gebruikte smartphones die goedkoper zijn maar wel van goede kwaliteit. Een win-win dus!

Wat is refurbished?

‘Refurbished’ betekent letterlijk ‘gereviseerd’. Dit houdt het controleren en repareren van gebruikte producten in, zodat deze een tweede leven kunnen krijgen en de levenscyclus wordt verlengd. Een refurbished smartphone wordt dus eerst volledig gecontroleerd en indien nodig gerepareerd voordat deze weer in de verkoop gaat. Door de grondige controle en reparatie, zijn ze bijna niet van nieuw te onderscheiden!

refurbished iPhone 7 Plus

Voordelen van refurbished

Een refurbished smartphone is goed voor het milieu. Waarom? Omdat er ieder jaar smartphones op de afvalberg belanden die eigenlijk nog kunnen worden gebruikt nadat een paar onderdelen zijn vervangen. Zonde om deze dan weg te gooien, want het produceren van een geheel nieuw toestel brengt veel meer schade aan het milieu. Daarnaast is een refurbished smartphone stukken goedkoper dan wanneer je deze nieuw aanschaft, terwijl de kwaliteit vaak net zo goed is. Dat is dan ook de reden dat steeds meer mensen kiezen voor een refurbished smartphone, bijvoorbeeld voor een refurbished iPhone 7 Plus of zelfs de nieuwere iPhone X of XR.

Waar moet je op letten?

Toch kan het zijn dat je liever een nieuw exemplaar koopt, omdat je huiverig bent over de werking en de kwaliteit van een refurbished smartphone. Dat is terecht, maar geheel onnodig omdat de smartphones grondig worden gecontroleerd voordat deze op de refurbished markt komen. Er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten. Zo werken veel aanbieders van refurbished smartphones met kwaliteitslabels om aan te duiden hoeveel gebruikssporen een toestel heeft. Daarnaast kun je controleren wat voor onderdelen de aanbieder gebruikt ter vervangen van oude onderdelen die niet goed meer functioneren. Zo kun je checken of deze onderdelen een lange levensduur hebben. Tot slot controleren aanbieders de smartphones ieder op hun eigen manier. Een goede aanbieder legt dit proces op zijn website uit.

 

Geef een reactie