Vrijdag nam de Rijksuniversiteit Groningen een piëzo-proeftuin in gebruik op het Stationspark in Zuidhorn. Piëzo-elektriciteit is energie die wordt opgewekt door trilling. Directeur van CogniGron Prof. dr. Beatriz Noheda en wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier onthulden een tijdelijk informatiebord. Dit bord licht de proefopstelling voor computertechnologie toe en is onderdeel van het Energiepad dat in het stationsgebied van Zuidhorn ligt. De proeftuin maakt onderdeel uit van het CogniGron-onderzoeksprogramma van de RUG op gebied van neuromorphische systemen: de basis voor een nieuwe generatie computers.
Omdat gebruik wordt gemaakt van piëzo-technologie zochten we een plek met veel trillingen. Ons Stationspark past daar goed bij. Bovendien kunnen we dan ook aan het publiek laten zien waar de wetenschap mee bezig is. Foto via Zuidhorn en rug.nl
Piëzo-elektrisch effect
De onderzoekers van CogniGron ontwikkelen nieuwe slimme materialen die te gebruiken zijn in op ons brein geïnspireerde computersystemen. Die materialen vragen maar een fractie van de energie die computers momenteel nog gebruiken. Een belangrijk onderdeel hiervan is het piëzo-elektrisch effect. Bij de opstelling in Zuidhorn ligt een tegel die onder invloed van druk, door er bijvoorbeeld op te gaan staan, een elektrische spanning produceert. Door over deze tegel te lopen kan energie worden opgewekt. Tegelijkertijd kunnen de piëzo-tegels ook als sensor worden gebruikt. Het stationsgebied van Zuidhorn is een ideale locatie om deze techniek uit te proberen. De piëzo-tegel is ontworpen en gemaakt door Assistent Professor Mónica I. Acuautla Meneses van het Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG).
Nieuwe generatie computers
Concreet kan het onderzoek bijdragen aan het ontwikkelen van een nieuwe soort computer, gebaseerd op de werking van je hersenen. De nieuwe generatie computers waar CogniGron aan werkt, zal niet puur digitaal zijn zoals de huidige micro-elektronica. Prof. dr. Beatriz Noheda: “Wij kijken naar de neuronen en synapsen in ons brein. Deze rekenen met allerlei verschillende waarden die afhankelijk zijn van de input die zij krijgen van hun buren; adaptieve neuromorphe materialen die kunnen leren. De interconnectiviteit van de elementen, met andere woorden het netwerk in die nieuwe materialen, is daarom heel belangrijk. De input kan ze gevoeliger of ongevoeliger maken, net als bij de zenuwcellen in het brein. Bij deze nieuwe computers verdwijnt de klassieke scheiding tussen computergeheugen en de centrale verwerkingseenheid – wat ze in principe sneller en (energie) zuiniger maakt.”
Piëzo testen in de praktijk
Wethouder Westra: “Energiegebruik van je hersenen bedraagt ongeveer 20 Watt. Dat zou een mooi antwoord zijn op de energiebehoefte van onze informatiesamenleving waar de hoeveelheid geproduceerde data explosief groeit. Om de datacenters in Nederland van stroom te voorzien is al een aparte centrale nodig. Als we die energiebehoefte van de informatie- en communicatietechnologie op termijn kunnen reduceren door aan dit onderzoek mee te werken, dan doen we dat graag. De Rijksuniversiteit was op zoek naar een plek waar de bevindingen in het laboratorium in de praktijk kunnen worden getest. Omdat gebruik wordt gemaakt van piëzo-technologie zochten ze een plek met veel trillingen. Ons Stationspark past daar goed bij. Bovendien kunnen we dan ook aan het publiek laten zien waar de wetenschap mee bezig is.”
Bron: rug.nl
Prima initiatief. Fijn als al het licht rond het station alleen maar gaat branden als er mensen lopen. Zowel de perrons als het P&R terrein zijn voorzien van TVlight bewegingslampen. Op de Perrons werken deze lampen helemaal niet en op het Parkeerterrein dimmen ze wel, maar gaan niet uit. Een enorme lichtvervuiling dus. Ik hoop dat er naar de samenhang gekeken gaat worden, want aan de ene kant licht verduurzamen en aan de andere kant alles maar laten Branden levert per saldo dus geen duurzaamheid op.
Groningen Airport Eelde heeft een Zonnepark met stroom voor 6000 huishoudens, laadpalen voor elektrische autos, laadpaal voor elektrisch vliegen, ook een bericht in Duurzaamactueel.
een huishouden gebruikt 700 euro stroom. 6000 x 700 euro is een opbrengst van 4.2 miljoen euro.
x 30 jaar productie is extra inkomsten voor Airport Eelde van 126 miljoen euro. met Zonnestroom.
Zuidhorn kan ook een Zonnepark installeren van 35 hectare. Zonnepark Molenwaard Kropswolde,
woon ik, 35 hectare, bouwtijd 3 maanden, productie 35 miljoen kWh, voor 12.000 huishoudens x 700 euro,
opbrengst 8.4 miljoen per jaar x 30 jaar productie is een opbrengst van 252 miljoen euro.
dat kan ook in Zuidhorn, het Zonnepark Molenwaard is heel mooi geworden.
hoeveel kWh stroom produceert de piezo installatie en wat brengt het op.