Wat is zonne-energie voor thuis en bedrijven?

Huiseigenaren die zonne-energiesystemen installeren, kunnen tal van voordelen ontvangen:

 • Lagere elektriciteitsrekeningen,
 • Lagere CO2-voetafdrukken en mogelijk hogere huiswaarden.

Maar deze voordelen gaan doorgaans gepaard met aanzienlijke installatie- en onderhoudskosten en de omvang van de winst kan sterk verschillen van huis tot huis.
Dit artikel helpt huiseigenaren bij het maken van de financiële berekeningen die nodig zijn om de levensvatbaarheid van zonne-energie in hun huizen te bepalen.

zonne-energie

Zonne-energie begrijpen

Het is in principe eenvoudig om uit te zoeken of het financieel zinvol is om zonne-energie voor je woning aan te schaffen. Je dient het volgende te berekenen:

 • De kosten van een zonne-energiesysteem
 • Hoeveel energie het zal produceren?
 • Wat je anders zou betalen voor dezelfde hoeveelheid energie
 • Hoeveel jaar duurt het voordat uw investering vooraf is terugverdiend in bespaarde energiekosten?

Of het systeem zichzelf in vijf jaar terugbetaald?

Als dat zo is en je hebt het kapitaal vooraf, is het waarschijnlijk een geweldig idee. Als je langer moet wachten op sparen of een lening moet afsluiten om het systeem te kunnen betalen, moet je de beslissing goed overwegen.

In de praktijk liggen de zaken echter niet zo eenvoudig. Er is een grote variatie in elk van deze factoren, en dat kan de kosten en baten van het installeren van zonne-energie voor twee huizen – zelfs als ze buren zijn – radicaal anders maken.

Is zonne-energie het waard?

Als je al deze berekeningen hebt doorlopen, kom je waarschijnlijk uit op één getal: het aantal jaren dat een zonnestelsel nodig heeft om zichzelf terug te betalen door besparingen op je energierekening. Als je in een zonnig deel van het land woont en op dit moment hoge energierekeningen hebt, zou je kunnen kijken naar een systeem dat dit punt over vijf jaar zal bereiken. Andere huiseigenaren moeten mogelijk 10 of 20 jaar wachten om dit punt te bereiken

Met andere woorden, de meeste huiseigenaren zullen uiteindelijk het voordeel zien van een zonne-energiesysteem; het kan misschien tientallen jaren duren voordat dit wordt gerealiseerd. Of het de moeite waard is om zo’n systeem te installeren, hangt daarom vaak af van een aantal veel minder technische factoren dan die we hierboven hebben opgesomd: hoe lang je in je huis blijft, de beschikbare subsidies in je regio en gewoon of je je steentje wil bijdragen aan het milieu.

Voors en tegens van zonnepanelen voor je huis

Zoals de meeste dingen heeft zonne-energie zijn voor- en nadelen. Tegelijkertijd kunnen sommige economische kosten worden gedekt door de sociale voordelen voor het milieu en het verlagen van je ecologische voetafdruk, wat misschien belangrijker voor je is dan een puur monetaire evaluatie.

Pluspunten van zonne-energie

 • Groene energie die je ecologische voetafdruk verlaagt
 • Netto Meting stelt je in staat overtollige geproduceerde energie terug te verkopen
 • Mogelijk kom je in aanmerking voor bepaalde belastingvoordelen

Nadelen van zonne-energie

 • Installatie- en onderhoudskosten zijn nog steeds hoog
 • Zonne-energie werkt alleen als de zon schijnt
 • Onderdelen van het systeem moeten om de paar jaar worden vervangen
 • Sommige belastingvoordelen zijn mogelijk verlopen of zullen verlopen.

Conclusie over zonne-energie

Bepalen of je een zonnepaneelsysteem moet installeren, lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar het is belangrijk om te onthouden dat een dergelijk systeem een ​​langetermijninvestering is. Op veel locaties is zonne-energie financieel gezien een goede keuze. Zoncoalitie helpt grote vastgoedprojecten bij het aanleggen van zonnepaneelsystemen. Met high-tech systemen berekenen zij voor jou de opbrengst van een volledig zonnepaneelsysteem.

Zelfs als de kosten van zonne-energie marginaal duurder blijken te zijn dan elektriciteit die bij een nutsbedrijf wordt gekocht, willen huiseigenaren misschien zonne-energie installeren om toekomstige potentiële schommelingen in de energiekosten te voorkomen, of willen ze gewoon verder kijken dan hun persoonlijke financiële motivaties en gebruik zonne-energie voor groen leven.

 

2 Responses to Wat is zonne-energie voor thuis en bedrijven?

 • Mijn Energiebericht. Geld verdienen met Zonnepanelen. di 21 juni Productie 8,74 euro, Verbruik 1,42. verdiend 7,32 euro. juni 22. Productie 8,74 euro. verbruik 1,42 euro. verdiend 7,32. juni 23. Productie 8,50 euro. verbruik 1,42 euro. verdiend 7,08 euro. Wie maakt een dagelijks Energiebericht? Ik verdien geld met Zonnepanelen. Het is slim om met Zonnepanelen ook Inductiekoken te installeren en een Warmtepomp. Gas niet nodig. ik heb al 10 jaar geen gas. Energiehuis met Zonnepanelen, Inductiekoken, Warmtepomp.

 • Mijn huis is niet geschikt voor zonnepanelen en ben op zoek naar panelen die reageren op temperatuursverschillen en regen e.d. die schijnen ook in de maak te zijn. Is daar al iets meer over bekend?

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign