Waterstof windturbine op zee: Vattenfall ’s werelds eerste

Vattenfall gaat waterstof op zee produceren. In Schotland wordt op een bestaande operationele turbine een electrolyser geplaatst. De waterstof wordt met een pijpleiding naar de kust in Aberdeen Harbor gebracht. Het is voor het eerst dat de productie van waterstof direct wordt gekoppeld aan een turbine op zee. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 11 miljoen euro uit het Net Zero Innovation Portfolio Low Carbon Hydrogen Supply 2 Fund van de Britse overheid.

waterstof

De werkzaamheden gaan per direct van start om de eerste productie al in 2025 te leveren. Foto via group.vattenfall.com/nl 

Vermogen

Het pilotproject in Vattenfalls offshore windpark in Aberdeen Bay zal een vermogen hebben van 8 MW en elke dag voldoende waterstof kunnen produceren om een waterstofbus 24.000 kilometer te laten rijden.

Waterstof

“We zijn erg blij met de financiering door de regering. Waterstof gaat een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van de industrie. Het project zal onderzoeken hoe fossielvrije waterstof veilig en tegen lage kosten kan worden geproduceerd om zo de weg naar grootschalige uitrol en commerciële productie te versnellen”, zegt Offshore Development Project Manager Wiljan Harder.

Hydrogen Turbine 1

Het project, genaamd Hydrogen Turbine 1 (HT1), is het eerste project ter wereld dat de volledige integratie van waterstofproductie met een offshore windturbine test. HT1 zal ook de ontwikkelings- en vergunningsprocessen in kaart brengen voor grootschalige waterstofprojecten in combinatie met offshore windparken om de toekomstige ontwikkeling te versnellen.

waterstof

Als toevoeging: Vattenfall wil de biodiversiteit in het windpark vergroten en daarover ook meer kennis opdoen. Foto via group.vattenfall.com/nl

CO2-vrij maken van de zware industrie

De beschikbaarheid van grote hoeveelheden fossielvrije waterstof zal een sleutelrol spelen bij het CO2-vrij maken van de zware industrie (met name de staal-, chemie- meststoffenproductie en raffinage) en zwaar transport.

De werkzaamheden gaan per direct van start om de eerste productie al in 2025 te leveren.

Lees meer over offshore windpark Aberdeen

Bron: group.vattenfall.com/nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign