Stijgende groei warmtepompen zet door

Nederland is druk bezig om de CO2 uitstoot te verminderen. Daar dragen wij met z’n allen aan bij. Een manier om hieraan bij te dragen is om over te stappen op een warmtepomp en dat vinden veel mensen. Warmtepompen zijn het afgelopen jaar namelijk meer verkocht dan ooit tevoren.

warmtepompen

https://www.freepik.com/premium-photo/technician-servicing-heating-boiler-house-maintenance-concept_10666387.htm#query=boiler&position=15&from_view=search

Duurzaamheid in Nederland

Nederland is hard aan het werk met het vinden van nieuwe manieren om op een duurzame manier energie op te wekken en om woningen te verwarmen. Er is een breed scala aan mogelijkheden voor consumenten en bedrijven om te helpen bij het behalen van de duurzaamheidsdoelen van het Europese klimaatbeleid waar alle Nederlandse provincies een eigen aandeel in hebben. Alles met het uiteindelijke doel om klimaatverandering tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn het gebruiken van restwarmte om panden te verwarmen en het opwekken van geothermische energie door aardwarmte. Restwarmte is hierbij afkomstig van bedrijfsprocessen of van het opwekken van energie.

Positieve cijfers installatiebranche

De afgelopen jaren zijn goede jaren geweest voor de installatiebranche in Nederland. Dit geldt niet alleen voor warmtepompen, maar ook voor cv-ketels. Deze markt nam namelijk met 4% toe. Hoewel de cv-ketelmarkt stabiliseert, zet de warmtepompmarkt door. In 2019 werden namelijk 25% meer warmtepompen verkocht. Zowel in de zakelijke als particulieren stijgen de warmtepomp aantallen. In cijfers zijn er 120.000 meer warmtepompen verkocht dan in 2018. In 2016 lag het aantal in gebruik genomen warmtepompen nog rond de 66.000.

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe warmtepompen precies werken is niet voor iedereen even duidelijk. Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt middels een koudemiddel door de warmtepomp in temperatuur verhoogd waardoor dit gebruikt kan worden als ruimteverwarming. Daarnaast kan een warmtepomp ook het tapwater verwarmen. Het koudemiddel dat hierbij wordt gebruikt is vergelijkbaar met de koudemiddelen zoals die van airco’s in auto’s of koelkasten. Dit proces zorgt er uiteindelijk voor dat een woning verwarmd kan worden. Het gasverbruik neemt hierbij af, maar het elektriciteitsverbruik neemt toe.

Verschillende soorten warmtepompen

Warmtepompen stoten minder CO2 uit. Een populair type warmtepomp onder consumenten is de hybridepomp. Dit is een warmtepomp die in combinatie met een cv-ketel wordt gebruikt. De pomp neemt hierbij het grootste deel van de warmteproductie voor zijn rekening, maar het proces is niet volledig zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Deze variant is de meest gebruikte voor particulieren wegens de lagere aanschafkosten.

Voordelen warmtepomp

Een warmtepomp helpt je om op een duurzame manier je huis op te warmen en warm water te tappen. Daarom is een warmtepomp interessant voor iedereen die het energielabel van de woning wil verbeteren en milieubewust wil omgaan met de grondstoffen van de aarde.

Het grootste voordeel van een warmtepomp is dat de pomp minder gas verbruikt. Hierdoor draag je bij aan een duurzamer milieu. Een ander voordeel is dat een warmtepomp een lange levensduur heeft, gemiddeld tussen de 15-20 jaar. Wil je meer weten over warmtepompen en ben je benieuwd of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Dan kun je terecht bij Feenstra voor advies over warmtepompen.

 

One Response to Stijgende groei warmtepompen zet door

  • maak van je huis een Energiehuis. Zonnepanelen produceren energie in de vorm van elektriciteit. Een Warmtepomp produceert Energie in de vorm van warmte 65 graden. rendement 400 procent. met inductiekoken geen gas nodig.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign