Website: natuurorganisaties lanceren “Samen voor onze leefomgeving”, vanwege nieuwe Omgevingswet

Nederland heeft vanaf 1 juli 2022 een nieuwe wet: de Omgevingswet. Om natuurbeschermers op weg te helpen, lanceren groene organisaties de website samenvooronzeleefomgeving.nl. Hier vind je informatie over de Omgevingswet en hoe je kan opkomen voor natuur en milieu in jouw omgeving.

website

Foto: Brabantse Milieufederatie 

Omgevingswet

De Omgevingswet bundelt een groot aantal wetten op het gebied van bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening, natuur en landschap. Waaronder de belangrijke Wet Natuurbescherming. De nieuwe wet is daarmee een belangrijk instrument voor natuurliefhebbers en natuurbeschermers om invloed uit te oefenen op hoe de leefomgeving eruit komt te zien.

Omgevingswet in jouw gemeente

Een onderdeel van de nieuwe wetgeving is dat gemeenten een omgevingsvisie en een omgevingsplan dienen op te stellen. Het zijn de opvolgers van de huidige bestemmingsplannen, visies en beleid op het gebied van de fysieke leefomgeving. Momenteel wordt in veel gemeenten gewerkt aan een omgevingsvisie en omgevingsplan, al verschilt het tijdpad per gemeente.

Bij het opstellen en vormgeven van de nieuwe visies en plannen, worden belangrijke keuzes gemaakt: waar komen nieuwe woningen, windmolens en wegen? Waar ligt waardevolle natuur en landschap die we moeten beschermen? Het is daarom belangrijk dat natuur en landschap goed worden vertegenwoordigd in dit proces. Hier ligt dan ook een waardevolle rol voor groene (vrijwilligers)organisaties.

Samen voor onze leefomgeving

Om de omgevingsvisies en -plannen zo groen en duurzaam mogelijk te maken, lanceren Vogelbescherming Nederland, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie, Milieudefensie, De Natuur en Milieufederaties, SoortenNL en IPC Groene Ruimte de website samenvooronzeleefomgeving.nl.

De website

De website is een platform met informatie over de Omgevingswet om groene vrijwilligers te ondersteunen met praktische tips en tools. Zo krijgen inwoners handvatten aangereikt om op te komen voor natuur en milieu in de eigen buurt, wijk of gemeente. Je vindt er webinars en voorbeeldbrieven. Daarnaast zijn er wegwijzers met concrete tips voor het uitoefenen van invloed rond de thema’s bouw, basiskwaliteit natuur, landschap, CO2 & energie en landbouw.

De komende maanden wordt de website verder aangevuld.

Bron: natuurenmilieufederaties.nl

 

2 Responses to Website: natuurorganisaties lanceren “Samen voor onze leefomgeving”, vanwege nieuwe Omgevingswet

  • Zonneparken als Natuurparken. Voorbeeld Zonnepark Molenwaard Kropswolde. 35 hectare. productie 35 miljoen kWh voor 10.000 huishoudens. Wateropvanggebieden met Natuur en Zonneparken. Daar is ruimte en gaat heel goed samen. Bij Kropswolde een strook van 10 bij 2 km, 20 vierkante kilometer Wateropvang met natuur naast de spoorlijn Kropswolde -Groningen. 2000 hectare met plek voor Zonneparken Wateropvang Natuur. Schone Energie voor een gezonde Leefomgeving. en het levert per hectare 1 miljoen kWh op, een kWh is 24 cent op de rekening. opbrengst 240.000 euro per hectare.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign