Zepp.solutions waterstofsystemen gebruikt in conversie van twee Liebherr graafmachines

Het Delftse zepp.solutions heeft twee waterstofopslag- en Y50-brandstofcelsystemen geleverd aan Terberg Techniek. De systemen zijn gebruikt bij de ombouw van twee Liebherr 916 Litronic mobiele graafmachines van diesel naar waterstof-elektrisch door de voertuigmodificatiespecialist. De waterstof graafmachines zijn de eerste toepassing van zepp’s brandstofcelsystemen in bouwmaterieel.

Zepp.solutions

Foto via zepp.solutions 

Twee duurzame graafmachines

De twee graafmachines, beide eigendom van aannemersbedrijf Jos Scholman, zijn zes maanden operationeel getest. De resultaten tonen aan dat de graafmachines betrouwbaar zijn en presteren zoals verwacht. Deze waterstofmodellen zijn een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele dieselaangedreven machines, aangezien ze geen andere uitstoot produceren dan water. Zowel het brandstofcelsysteem als het waterstofopslagsysteem aan boord zijn ontwikkeld door zepp.solutions.

Waterstof voor de gehele bouwsector

Terberg Techniek heeft een ombouwpakket rondom de brandstofcelsystemen van zepp ontwikkeld. Het gebruik van deze kit is niet beperkt tot dit specifieke type graafmachine, Terberg Techniek is ook van plan de kit in te zetten om ander bouwmaterieel om te bouwen van een diesel naar een waterstof-elektrische aandrijflijn.

Waterstof wint aan populariteit in de bouwsector vanwege de steeds strenger wordende regelgeving op het gebied van lokale emissies, zoals CO2, geluid, fijnstof en vooral NOx. Door emissievrije machines te gebruiken, kunnen aannemers projecten oppakken in stedelijke of ecologisch kwetsbare gebieden die met diesel aangedreven materieel niet mogelijk zouden zijn. Waterstof-brandstofceltechnologie biedt een betrouwbare en constante stroombron voor bouwmachines, waardoor ze langer kunnen werken en er minder onderbrekingen voor het bijtanken of opladen nodig zijn in vergelijking met alternatieven op batterijen.

Voortzetting van samenwerking

Kevin Schreiber, mede-oprichter van zepp.solutions: “We zijn trots dat onze brandstofcelsystemen worden gebruikt bij de ombouw van deze Liebherr-graafmachines, en zo een rol te kunnen spelen bij het verduurzamen de bouwsector. Ons doel als zepp.solutions is om innovatieve, betrouwbare en kosteneffectieve brandstofceltechnologie aan allerlei industrieën te leveren, en we kijken er dan ook naar uit om onze samenwerking met Terberg Techniek voort te zetten in toekomstige projecten.”

Multifunctioneel systeem

De Y50-brandstofcelsystemen van zepp.solutions winnen aan populariteit in de logistieke- en maritieme sector, waar verschillende OEM’s en retrofitters hebben de systemen al ingezet voor hun projecten. Een recent voorbeeld is de Watertaxi in Rotterdam die in mei werd gedoopt. Het Liebherr-conversieproject van Terberg Techniek is de eerste toepassing van brandstofcelsystemen van zepp in de bouwsector.

Over zepp.solutions

Zepp.solutions is een Nederlandse fabrikant en integrator van brandstofcelsystemen die verschillende voertuigfabrikanten, scheepswerven en OEM’s voorziet van brandstofcelsysteemtechnologie. Ze bieden extreem compacte, sterk geïntegreerde systemen voor middelzware en zware markten. De PEM-brandstofcelsysteemoplossingen van het bedrijf bevatten alle componenten, subsystemen en besturingssoftware die nodig zijn om waterstofgas om te zetten in elektrische stroom met maximale efficiëntie en operationele robuustheid. Door samen te werken met zepp.solutions krijgen klanten toegang tot geavanceerde brandstofceltechnologie die hen helpt hun ecologische voetafdruk te verkleinen en zo voorop te blijven lopen in hun sector.

Bron: zepp.solutions

 

One Response to Zepp.solutions waterstofsystemen gebruikt in conversie van twee Liebherr graafmachines

Geef een reactie