Zomer- of wintertijd? Voor besparen op stroomverbruik hoeft het niet

Vanaf vandaag gaat de wintertijd in. Elk jaar komt rond deze tijd de vraag terug wat wintertijd doet met het gemiddelde energieverbruik in huishoudens. Energiebesparing was de belangrijkste reden om in 1977 de zomertijd in te voeren, maar is dat anno 2020 nog steeds het geval? Energieleverancier Essent zocht het uit op basis van de meest recente inzichten.

wintertijd

Met name tussen vijf uur en zeven uur ’s avonds is het effect het grootst, dan wordt er gemiddeld 11% meer stroom verbruikt dan in de zomertijd. Foto via essent.nl 

Wintertijd

laat licht, vroeg donker, koud, nat en guur. Het kan niet anders dan dat dit effect heeft op ons energieverbruik. Wat blijkt? Na ingang van de wintertijd ligt het dagverbruik van huishoudens aan elektriciteit slechts zo’n 2% hoger dan net voor de ingang van de wintertijd.

Tussen vijf uur en zeven uur ’s avonds

Met name tussen vijf uur en zeven uur ’s avonds is het effect het grootst, dan wordt er gemiddeld 11% meer stroom verbruikt dan in de zomertijd. Opvallender is dat het omgekeerde effect niet waarneembaar is: ondanks dat het ’s ochtends eerder licht wordt, is er in de ochtenduren geen daling van het stroomverbruik te zien ten opzichte van de zomertijd.

Vraag ventilatoren en airconditioners is fors

Door de warme zomers van afgelopen jaren, groeit de vraag naar ventilatoren en airconditioners fors. Eerder dit jaar signaleerde Essent een extreme stijging van het stroomverbruik tijdens de hittegolf door airco’s. Hierdoor kan in de aankomende jaren het winter- of zomertijdeffect op de stroomvraag geheel verdwijnen.

Wegens Corona massaal thuiswerken

Ongetwijfeld heeft het feit dat Nederland wegens Corona massaal thuis werkt een versterkend effect op het energieverbruik in de winter. Welk effect precies is nu nog niet goed in te schatten. Maar aangezien alle kleine stappen helpen, heeft Essent enkele tips op een rijtje gezet om het stroomverbruik thuis te beperken.

Bespaartips:

*** Het begint bij inzicht

Wanneer mensen weten wat zij verbruiken, is het eenvoudiger om te besparen. Meterstanden van slimme meters kunnen gekoppeld worden aan apps. Mensen die nog een oude meter hebben, noteren hun meterstanden bijvoorbeeld een keer per maand. Nu is de vraag waar de energie naar toe gaat. Hoeveel lampen staan er aan en zijn dat wel energiezuinige lampen?

*** Verlichting

Er branden op een donkere dag al snel veel lampen in huis. Gezellig, maar branden ze ook in ruimten die niet gebruikt worden? Voorkom dat licht onnodig brandt door tijdschakelaars of bewegingsmelders te plaatsen, of ze simpelweg uit te doen wanneer je een bepaalde ruimte verlaat. Immers de goedkoopste kWh blijft de kWh die niet wordt verbruikt.

*** Langdurig gebruik elektrische apparaten

De belangrijkste oorzaak van een stijging in energieverbruik bij thuiswerken zijn elektrische apparaten die langer aanstaan of het gebruik van meer elektronische apparaten. Wanneer men wil besparen is het belangrijk de stekker te halen uit apparaten die zijn opgeladen of niet gebruikt worden.

Contact via: Ronald Sutmuller, Senior Woordvoerder

Bron: essent.nl

 

2 Responses to Zomer- of wintertijd? Voor besparen op stroomverbruik hoeft het niet

  • Essent is kolenstroom RWE Eemshaven kolencentrale. Het is belangrijk de stekker te halen uit kolencentrales RWE Essent.

  • Vooral Led-verlichting zal enorm bijdragen aan de reductie van stroomgebruik. Bij de wisseling van gloei- en halogeenlampen bleek sprake van 90% reductie.
    Was destijds verbazingwekkende omslag. Bij de eerste versie Led-lampen lagen de vermogens rond 1 Watt. Daarnaast bleek van die eerste versie het verbruik niet door de traditionele meters te worden geregistreerd vanwege de afwijken frequentie.

Geef een antwoord