Zonder wikkelfolie: Pallets stabiel én duurzaam beladen

DSV is al geruime tijd actief om op al haar locaties diverse initiatieven en projecten om de milieu-impact van de organisatie te minimaliseren. Eén van deze initiatieven betreft de wikkelfolie die DSV dagelijks gebruikt. Het gaat om een stretchfolie die eenmalig wordt toegepast voor het stevig inpakken van een pallet met kartonnen dozen. Bij ontvangst en uitpakken wordt de folie weggegooid of gerecycled. DSV wil dit proces graag anders en volledig klimaatneutraal aanpakken.

wikkelfolie

DSV is op zoek naar de innovatiekracht van mkb’ers en startups. Foto via dsv.com/nl

Waar is DSV naar op zoek?

DSV ontvangt, verpakt en verstuurt producten van haar klanten. Die producten zitten in kartonnen dozen, in variërende groottes, die naast een functionele ook een decoratieve functie hebben en dus onbeschadigd moeten blijven. DSV gebruikt daarbij veelvuldig wikkelfolie, om zo pallets veilig en stabiel te kunnen vervoeren waarbij pallets een gestandaardiseerd hulpmiddel voor het transport van goederen zijn. Producten worden op de pallet opgestapeld en vervolgens met folie omwikkeld vanwege de stabiliteit, veiligheid, hanteerbaarheid en bescherming.

De pallet moet stabiel de deur uit en stabiel blijven, wat betekent dat deze na verlading en transport in de originele vorm (recht gestapelde pallet met dozen) bij de klant afgeleverd moet worden en daar gemakkelijk uitgepakt kan worden zonder beschadiging van de dozen. De gebruikte pallets hoeven overigens niet regenbestendig te zijn. Dit is slechts in uitzonderlijke gevallen nodig, en dan wordt een topfolie toegepast.

Wikkelfolie

Bij de ontvangst van goederen (= inbound) komt wikkelfolie vrij bij DSV. Die wordt op dit moment in drukcontainers afgevoerd en vervolgens bij een partner gerecycled. Bij het versturen van goederen (= outbound) wordt ook wikkelfolie gebruikt. Ook worden sommige goederen door DSV omgepakt en daardoor met nieuw wikkelfolie verstuurd. DSV is van mening dat alle gebruikte wikkelfolie een zeer grote vervuilingsbron is. Het vervangen van plastic wikkelfolie door een volledig duurzaam en functioneel gelijk alternatief, lost het probleem bij de bron op.

wikkelfolie tekst

Het challenge programma

De openstellingsperiode van deze challenge eindigt op 31 maart om 17:00 uur. Voor die tijd kunnen geïnteresseerde mkb’ers en startups, maar ook zzp’ers en wetenschappers alle benodigde informatie vinden en hun pitch indienen op de SynchUp! website.

SynchUp!

SynchUp! is een initiatief van REWIN West-Brabant. REWIN werkt voor deze challenges samen met BOM, Havenbedrijf Moerdijk, Gemeente Breda, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, PNO Consultants, Provincie Noord-Brabant en Regio West-Brabant (O&O Fonds). Doel van de samenwerkende partners: mkb’ers en startups serieuze innovatie- en businesskansen bieden, en nieuwe kennis en/of techniek in een stroomversnelling brengen en verwaarden. Voor een sterkere circulaire economie in de betrokken regio’s. Kijk voor meer informatie op www.synchup.nl.

Bron: dsv.com/nl

 

Geef een reactie