Alfen levert 12MW energieopslagsysteem voor Vattenfalls hybride energiepark Haringvliet Zuid

Alfen: Vattenfall bouwt momenteel in het zuidwesten van Nederland haar eerste hybride energiepark: Haringvliet Zuid. In het energiepark Haringvliet Zuid combineert Vattenfall windenergie, zonne-energie en energieopslag. Alfen levert het 12MW energieopslagsysteem. Dit systeem is bedoeld om het elektriciteitsnet in balans te houden en kan in de toekomst worden ingezet voor duurzame energieopslag.

 

Alfen

Foto: Vattenfall/Jorrit Lousberg. Foto via alfen.com/nl 

Energieopslagsysteem

Het 12MW energieopslagsysteem van Alfen is modulair opgebouwd en bestaat uit meerdere units. In totaal bevat het 288 BMW-batterijen die identiek zijn aan de batterijen die ook in elektrische auto’s worden gebruikt. Naast de levering van het energieopslagsysteem verzorgt Alfen ook de volledige integratie met het lokale energienet waarbij het energieopslagsysteem van de nodige schakelapparatuur en remote aansturing wordt voorzien.

Wanneer het park operationeel is, bestaat het uit zes windturbines van ongeveer 22MW, een zonnepark met 115.000 zonnepanelen en een 12MW Alfen energieopslagsysteem. Het verwachte vermogen van dit energiepark is ongeveer 60MW, wat overeenkomt met het verbruik van 40.000 huishoudens.

Wind en zon

Wind en zon hebben de potentie elkaar erg goed aan te vullen op het gebied van elektriciteitsproductie. Zo heeft bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden, wanneer de zon minder schijnt, de wind hoge productiemaanden. Terwijl de zon in de zomer haar optimale maanden heeft wanneer het over het algemeen minder waait. Deze combinatie zorgt ervoor dat er een stabieler productieprofiel oftewel een constantere energieproductie ontstaat. De batterijopslag maakt het productieprofiel vervolgens nog constanter omdat de overtollige elektriciteit kan worden opgeslagen. Als er niet genoeg wind of zon is, kan er groene stroom uit de batterijen worden geleverd. Daarnaast wordt er frequentiecontrole geleverd wat ervoor zorgt dat het elektriciteitsnet in balans blijft.

Vattenfall

Daan Terpstra, verantwoordelijk voor Batterij projecten bij Vattenfall zegt: “Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. We zetten fors in op wind en zon en denken dat de combinatie met batterijen daar een mooie aanvulling op vormt. Energiepark Haringvliet Zuid is ons eerste hybride park en we hebben er hoge verwachtingen van. In Alfen hebben we een betrouwbare partner gevonden. Het is geweldig dat we samen kunnen werken, leren en verbeteren.”

Alfen

Stephanie Schockaert, Sales Manager Energy Storage Solutions bij Alfen vult aan: “Batterijen en duurzame energiebronnen zijn een ideale combinatie. Duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, leveren niet continu energie. De energieopslagsystemen van Alfen zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet in balans wordt gehouden, bij energietekorten groene energie geleverd kan worden en dat bij te veel energie, energie kan worden opgeslagen zodat optimaal gebruik gemaakt kan worden van deze duurzame bronnen. Wij zijn blij dat we samen met onze partner Vattenfall kunnen bijdragen aan de optimalisatie van groene energiebronnen.”

Bron: alfen.com/nl

 

2 Responses to Alfen levert 12MW energieopslagsysteem voor Vattenfalls hybride energiepark Haringvliet Zuid

 • wat is de prijs per kWh. de batterijen leveren veel geld op, hoeveel?
  wel vermelding stroom voor 40.000 huishoudens. een huishouden gebruikt voor 700 euro stroom per jaar. dat is een opbrengst inclusief energiebelasting van 40.000 x 700 euro is 28 miljoen euro per jaar.
  productiegarantie 30 jaar, dat is een opbrengst van 840 miljoen euro met dit wind, zon, batterij park.
  hoeveel heeft het windpark park gekost? 1.5 miljoen per MGW. 1.5 Miljoen x 22 MGW is 33 miljoen.
  115.000 zonnepanelen x 300 euro per paneel is 34.5 miljoen euro. Hornsdale 100 MGW batterijopslag Australie kostte 56 miljoen euro. dan kost 12 MGW opslag 6 miljoen euro.
  totaal kosten 73.5 miljoen euro, opbrengst over een periode van 30 jaar 840 miljoen euro.
  mooi project met schone stroom geproduceerd in Nederland.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign