Een slimme thermostaat is een thermostaat die je op afstand kunt bedienen. Vaak is zo’n thermostaat zelflerend en past deze zich aan aan jouw energieverbruik. Hierdoor is de slimme thermostaat over het algemeen energiezuiniger dan een traditionele klokthermostaat. Denk je erover om een slimme thermostaat aan te schaffen? Wij hebben alle informatie die je nodig hebt om een keuze te kunnen maken voor je op een rij gezet.
Slimme thermostaat bedienen
De slimme thermostaat is verbonden met de wifi. Daardoor kun je de slimme thermostaat bedienen vanaf een applicatie op je smartphone of tablet. Sommige slimme thermostaten zijn ook via een website te bedienen. Je kunt de verwarming dus op afstand hoger of lager zetten. Dit kan handig zijn als je de verwarming bijvoorbeeld alvast wat hoger wilt zetten voordat je thuiskomt, zodat je woning bij aankomst opgewarmd is. Of als je per ongeluk vergeten bent de verwarming lager te zetten.
Zelflerend vermogen slimme thermostaat
Een slimme thermostaat heeft vaak een zelflerend vermogen. Dit betekent dat de thermostaat zich aanpast aan jouw energieverbruik. In een bepaalde leerperiode slaat de thermostaat op wanneer jij de verwarming aan- of juist uitzet. Bijvoorbeeld omdat je regelmatige werktijden hebt en rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Dit is dus een hele handige functie als je een vast leefritme hebt. Heb je dit niet? Geen probleem, dan kun je er ook voor kiezen om de slimme thermostaat handmatig in te stellen.
Thermostaat die let op aanwezigheid
Sommige slimme thermostaten kunnen controleren of je thuis bent of niet, en bepalen aan de hand daarvan of de verwarming dus wel of niet aan moet staan. Dit kan door middel van aanwezigheidsdetectie, ook wel geofencing genoemd, via de gps van je smartphone. Het is wel handig om de slimme thermostaat in dat geval te koppelen aan de smartphones van alle gezinsleden. Er zijn ook slimme thermostaten met een bewegings- of lichtsensor. Die kunnen vaststellen of er beweging in huis is of controleren of er lichten aanstaan in een ruimte. Is dit niet het geval, dan wordt de verwarming automatisch uitgezet.
Temperatuur per kamer of zone
Het is met sommige slimme thermostaten ook mogelijk om de verwarming van bepaalde kamers of zones apart te regelen. De verwarmingsregeling per kamer gebeurt via radiatorknoppen in de kamers die je apart wilt verwarmen. Deze worden dan aangestuurd door de slimme thermostaat. Regeling per zone is soms wat lastiger, omdat hier mogelijk cv-leidingen voor verlengd moeten worden. Als je de verwarming per zone wilt regelen, wordt er namelijk een regelventiel aangesloten in de verwarmingsleiding. Alle radiatoren die zijn aangesloten op deze leiding, behoren tot één zone. Daarnaast heb je per radiatorzone een slimme thermostaat nodig.
Via app apparaten bedienen
Vaak kun je met een slimme thermostaat alleen de verwarming op afstand bedienen, maar er zijn ook slimme thermostaten waarmee je ook apparaten op afstand kunt bedienen. Hiervoor heb je ‘slimme stekkers’ nodig; die plaats je in het stopcontact en hierop sluit je vervolgens de apparaten op aan die je via de app wilt kunnen bedienen. Heel handig: je kunt dan ook zien hoeveel energie een bepaald apparaat verbruikt. Dit geeft je een stuk meer inzicht in je energieverbruik.
Betalingswijze slimme thermostaat
Slimme thermostaten zijn te koop via verschillende (web)winkels, maar er zijn ook een aantal energieleveranciers die een slimme thermostaat aanbieden. De betalingswijze verschilt per slimme thermostaat en/of aanbieder. Het is soms mogelijk om in één keer het aankoopbedrag te betalen, maar bij sommige aanbieders kun je ook een abonnement afnemen. Er zijn ook slimme thermostaten waarbij je een aankoopbedrag betaalt, maar daarnaast nog abonnementskosten moet betalen om gebruik te kunnen maken van alle functionaliteiten. Daarnaast bieden energieleveranciers de slimme thermostaat vaak gratis of met korting aan bij (langlopende) energiecontracten. Dit laatste is vaak niet heel voordelig, omdat je meestal meer geld bespaart door elk jaar energie te vergelijken en voor het goedkoopste contract te kiezen.
Slimme thermostaat aanschaffen
Wil je een slimme thermostaat aanschaffen? Bedenk dan goed welke functionaliteiten jij belangrijk vindt. Elke slimme thermostaat heeft namelijk andere mogelijkheden. Controleer ook of de slimme thermostaat geschikt is voor jouw woning. Maak je namelijk gebruik van stadsverwarming, vloerverwarming en/of warmtepompen? Dan is niet elke slimme thermostaat geschikt. En vergeet ook niet uit te rekenen welke betalingsmogelijkheid voor jou het meest voordelig is. Het is verstandig om alle slimme thermostaten met elkaar te vergelijken. Gebruik hiervoor een overzicht van de specificaties van alle slimme thermostaten.