Avantium vestigt proeffabriek Mekong-technologie in Delfzijl

Avantium heeft besloten om de nieuwe proeffabriek voor haar Mekong-technologie te vestigen op het Chemie Park Delfzijl. De bouw van deze fabriek met een capaciteit van ongeveer 10 ton mono-ethyleenglycol (MEG) op plantaardige basis ligt op schema. De opening staat gepland voor de tweede helft van 2019. Dit is een belangrijke stap in het commercialiseren van de productie van groene MEG als fossielvrije grondstof voor producten, zoals plastic materialen en textiel. De bouw maakt deel uit van de strategie van Avantium om te investeren in het ontwikkelen en opschalen van baanbrekende technologieën.

proeffabriek

Foto via chemieparkdelfzijl.nl en avantium.com

Proeffabriek hernieuwbare suikers en groene waterstof

Met de Mekong-technologie worden hernieuwbare suikers en groene waterstof met behulp van een katalysator omgezet in biologische mono-ethyleenglycool (MEG). MEG is een belangrijke component van plastics, zoals PET en PEF, die vooral worden gebruikt in verpakkingen, vezels en garen (voor kleding), en antivriestoepassingen. De wereldwijde markt voor MEG, ongeveer 28 miljoen ton, groeit jaarlijks met meer dan 1 miljoen ton. De huidige productiemethoden gebruiken bijna allemaal fossiele grondstoffen (kolen, gas, naphtha).

Koolstofarme economie

Voor de bouw draagt het European Regional Development Fund, gefaciliteerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, twee miljoen Euro bij om innovatie te versnellen in de zoektocht naar een koolstofarme economie.

Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium:

“Ik ben erg blij met de technologische vooruitgang van Mekong. Met MEG kunnen we alledaagse verpakkingen en textiel omzetten in plantaardige producten. Het Chemie Park Delfzijl is een prima locatie voor de verdere ontwikkeling van onze technologie. De regio ondersteunt duurzame technologieën en beschikt over hoog opgeleide en toegewijde arbeidskrachten. Cruciaal voor de commercialisatie en wereldwijde schaaldvergroting van Mekong.”

Gedeputeerde Economische Zaken provincie Groningen:

Patrick Brouns, Gedeputeerde van Economische Zaken van de provincie Groningen, is verheugd dat Avantium opnieuw Chemie Park Delfzijl heeft gekozen voor de nieuwe fabriek: “Avantium brengt innovatie, hernieuwbare chemie en werkgelegenheid naar de regio. Zoals geformuleerd in onze Chemport Europe-ambitie, willen we Chemie Park Delfzijl ontwikkelen tot een van de meest duurzame chemische clusters in Europa in 2030.”

Bron: www.chemieparkdelfzijl.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign