Een groene badkamer is een badkamer met producten die het milieu zo min mogelijk belasten. Kies voor recyclebare materialen en technologieën waarmee uw water- en energieverbruik daalt. Door hier bewust over na te denken en mee om te gaan, draagt u zorg voor het milieu. In onderstaand blogartikel vindt u hierover een aantal nuttige tips.
Gebruik duurzame materialen
Een groene badkamer creëren begint bij een duurzaam ontwerp. Kies daarom voor milieuvriendelijke materialen om het milieu zo min mogelijk te belasten. Keramiek, natuursteen, hout of glas zijn hiervoor goede alternatieven. Deze materialen zijn minder schadelijk voor het milieu dan vinyl of acryl en geven uw badkamer een stijlvolle uitstraling.
Ruimte verwarmen met radiator
Een designradiator biedt een snelle en comfortabele verwarming aan uw badkamer. De ruimte bereikt in een mum van tijd de gewenste temperatuur. Daarnaast wordt de badkamer radiator vaak gecombineerd met vloerverwarming. Deze zorgt voor een constante en gelijkmatige verwarming van de ruimte, waardoor uw energieverbruik lager ligt.
Kies voor energiezuinige verlichting
Verlichting brengt sfeer en gezelligheid in huis. Daarnaast kost dit enorm veel energie. Ledverlichting is de meest duurzame optie door zijn lange levensduur en energiezuinige karakter. De ledlamp brandt maar liefst 20.000 tot 40.000 uren. Een gloeilamp daarentegen slechts 1.000 uren en een spaarlamp 7.000 uren. Kies daarom voor ledverlichting in uw badkamer en bespaar op energie. De lampen met EU-energielabel A++ zijn het meest zuinig.
Waterbesparend toilet aanschaffen
Een toilet met dubbel bedieningspaneel bestaat uit een keuzeknop voor een kleine (3 liter) of grote (6 liter) spoeling. Hiermee bepaalt u zelf de hoeveelheid water die u per spoeling verbruikt. Meestal is een kleine spoeling voldoende, waardoor het waterverbruik aanzienlijk daalt. Een toilet zonder spoelrand is nóg beter. Dit exemplaar is hygiënischer, makkelijker schoon te maken en verbruikt bovendien minder water. Beter voor het milieu en uw portemonnee!
Douche met warmteterugwinningssysteem
Een douche met warmteterugwinningssysteem gebruikt de warmte van wegstromend afvalwater om koud water mee op te warmen. Warm en koud water stromen gescheiden van elkaar in tegengestelde richting door een warmtewisselaar. De warmte wordt overgedragen naar het koude water en de ketel verbruikt minder energie om dit op temperatuur te krijgen. Door de restwarmte uit het douchewater slim te gebruiken bespaart u tot 40% op energie. Zo geniet u van een heerlijke warme douche én bespaart u energie.
Neem douchekop met waterbegrenzer
Een waterbesparende douchekop heeft een ingebouwde begrenzer, waardoor er minder water wordt verbruikt. Op deze manier stroomt er altijd maar een bepaalde hoeveelheid water door. Om te voorkomen dat de waterstraal minder comfortabel wordt, zijn er allerlei technologieën ontwikkeld. Door het toevoegen van lucht wordt de straal voller en dikker. Een ander voorbeeld is de gelijke spreiding van water, hierbij stroomt er door ieder sproeigaatje evenveel water. Daarnaast bestaan er waterbesparende douchekoppen die water vernevelen. Hierdoor lijkt het alsof er een enorme hoeveelheid water over het lichaam stroomt. U levert niet in op comfort én uw waterverbruik is aanzienlijk lager.
Besparen met een thermostaatkraan
Met een thermostaatkraan bespaart u zowel water als energie. De kraan zorgt automatisch voor de juiste mengverhouding tussen warm en koud water. Zo hoeft u de temperatuur niet iedere keer af te stemmen en wordt er minder water verspild. Daarnaast beschikt de kraan over een temperatuurbegrenzer. Deze knop moet eerst worden ingedrukt alvorens de temperatuur wordt gewijzigd. Dankzij de techniek wordt uw veiligheid gewaarborgd.
Minder lang douchen
Kies voor een maximale douchetijd van vijf minuten. Door minder lang te douchen zorgt u voor een forse daling van het water- en energieverbruik. Tegenwoordig bestaan er handige douchetimers die u helpen bij het beperken van deze tijd. Bij een normale douche verbruikt u 6 liter per minuut, bij een regendouche maar liefst 15 liter. In een huishouden waar ieder gezinslid dagelijks een minuut minder lang onder de douche staat, wordt op jaarbasis zo’n 6.000 liter bespaard. Met deze kleine aanpassing draagt u eenvoudig uw steentje bij aan het milieu.