De milieu impact van een laptop sleeve: een levenscyclus analyse (LCA).

Hedgehog Company heeft een levenscyclus analyse (LCA) gemaakt van een UNBEGUN laptop sleeve. UNBEGUN maakt unieke producten van materialen met een verhaal. Een groen verhaal, zo blijkt uit de resultaten.

Een tweede leven

Boedelbak, de Nederlandse marktleider in verhuur van aanhangwagens, en UNBEGUN hebben de handen ineengeslagen. Samen introduceren zij een collectie gemaakt van oude aanhangwagenzeilen. Zo krijgen de iconische geel-blauwe zeilen na jaren trouwe dienst een nieuwe bestemming.

laptop sleeve

“Het is fantastisch dat we de levensduur van deze oude zeilen kunnen verlengen met nog enkele jaren. Waar afgedankte zeilen doorgaans naar de verbrandingsoven gaan, kunnen wij door deze samenwerking vele mensen blij maken met een unieke tas of laptop sleeve.” aldus Martijn

Geel + blauw = groen

Hedgehog Company, een Nederlandse start-up dat gespecialiseerd is in levenscyclusanalyses (LCA), heeft onderzocht wat de milieu impact is en vergeleken met een traditionele laptop sleeve. UNBEGUN knipt de zeilen op maat met patronen. De geknipte delen worden gewassen en vervolgens verwerkt tot tas of laptop sleeve. Maar hoeveel impact heeft deze samenwerking op het milieu? De samenwerking tussen UNBEGUN en Boedelbak houdt in totaal 30.000 kg zeil uit deze verbrandingsovens. Met het recyclen van deze zeilen wordt 61.800 kilogram CO2-equivalenten bespaard. Deze hoeveelheid CO2 staat gelijk aan het verbruik van 18.945 liter nieuwe diesel (B7). Daarmee kan een gemiddelde vrachtwagen (met een gebruik van 35 liter per 100 km) een rondje om de aarde rijden en daarna van Amsterdam naar de grens van Mongolië en weer terug.

Impact “groene” laptop sleeve

En wat betekent dat per product? De productie van de UNBEGUN laptop sleeve is 1,99 kg CO2-equivalenten. Dit zegt op zich niet zoveel, maar als je het vergelijkt met een gemiddelde laptop sleeve, kun je concluderen dat de productie van een UNBEGUN laptop sleeve netto 0,39 kg CO2-equivalenten lager is; en dat is bijna 20% minder CO2-uitstoot. Meer dan de helft van deze uitstoot komt voort uit elektriciteit voor verlichting en wasmachine, en gasverbruik voor verwarming.

Systeemdenken

Een levenscyclus analyse (LCA) brengt de milieu impact van een product in kaart. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het produceren van het product, maar bijvoorbeeld ook naar de gebruiksfase en de afvalfase. Al deze fases dragen bij aan de totale milieu impact van een product. Dit zorgt voor interessante inzichten in waar je als bedrijf de impact van jouw product kan reduceren.

UNBEGUN en recyclen

Naar aanleiding van dit onderzoek stapt UNBEGUN dit jaar nog over op een groene energieleverancier, zodat de uitstoot nog eens met meer dan 50% daalt. Naast dat UNBEGUN en Boedelbak een mooie collectie producten lanceren, leidt het recyclen van deze 2500 zeilen dus ook tot een enorm positieve impact op het milieu. Bij het maken van deze producten worden naast de oude zeilen van Boedelbak nog meer gerecyclede materialen gebruikt, zoals gerecycled schuim in de laptop sleeve en een voeringstof van gerecycled plastic (RPET).

 

One Response to De milieu impact van een laptop sleeve: een levenscyclus analyse (LCA).

  • Boedelbak kan Aanhangwagens met Batterij verhuren. Overal in te zetten bij evenementen, bouwprojecten, Overal waar mobiele energie nodig is. Met Boedelbak Batterij aanhangwagens. voorbeeld Saan Hijskranen met Batterij Aanhangwagen.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign