Deze Haagse kunstenares maakt nieuwe kunstzinnige producten van afval en zeewierresten uit de oceaan

Nienke Hoogvliet uit Den Haag maakt wel heel speciale kunst. Ze maakt namelijk nieuwe gebruiksvoorwerpen van afvalmateriaal dat ze in de oceaan vindt zoals visnetten en met name zeewier. Het idee van deze serie van studio Nienke Hoogvliet is om mensen bewust te maken van de sociale en milieuproblemen in de textiel-, leder- en voedingsmiddelenindustrie. Haar doel is om duurzame veranderingen teweeg te brengen door bijvoorbeeld deze kunst van afvalmateriaal te maken.

kunstenares

Bron: Unsplash/Naja Bertolt Jensen. https://unsplash.com/photos/BJUoZu0mpt0

Een kleed van visnetten

Je kunt haar werk vinden in bijvoorbeeld het Centre Pompidou in Parijs en het Victoria and Albert Museum in Londen. De collectie bestaat onder meer uit een vloerkleed gemaakt van zeewier dat is geweven op een oud visnet. Met dit kunstwerk probeert Hoogvliet aandacht te vragen voor de vervuiling van de oceaan die tevens het visleven bedreigt. Er liggen vele kilo’s visnetten in de zee. Of die inderdaad 500 keer de aarde kunnen omtrekken, zoals wordt beweerd in de Netflix-documentaire Seaspiracy, dat is niet helemaal zeker, maar het is wel zeker dat duikers tienduizenden kilo’s aan visnetten opduiken uit oude scheepswrakken.

Stoelen en verf uit zeewier

Ook heeft de kunstenares het voor elkaar gekregen om een verf te winnen uit zeewier waarmee ze bijvoorbeeld een stoel heeft kunnen verven, die bovendien gemaakt is van een materiaal gewonnen uit zeewier. Hoogvliet gebruikt de verf uit zeewier ook om kleding te verven in pastelachtige kleuren. Dat biedt ook mogelijkheden om de kledingindustrie duurzamer te maken. Hier worden namelijk nog steeds veel chemicaliën gebruikt om onze jeans en t-shirts te verven. Deze chemicaliën kunnen ook in ons afvalwater en dus de oceaan terechtkomen met alle gevolgen van dien.

Een biologisch plastic van zeewier

Andere kunstobjecten die Hoogvliet maakt, worden juist gewonnen uit zeewierresten. Volgens Hoogvliet kun je daar een gedegen plasticvervanger van maken die wel biologisch afbreekbaar is. Hier maakte ze bijvoorbeeld plastic kommen van. Plastic is een groot probleem omdat het in de oceaan kan blijven drijven en zeedieren hier verstikt in kunnen raken. We kennen vast wel de beelden van het schildpadje met het rietje in zijn neus. Bovendien kunnen kleine stukjes plastic zelfs in onze voedselketen terecht komen omdat vissen de kleine stukjes eten en wij de vissen eten op onze beurt.

Afbreekbare plastic nodig voor ons milieu

Ons eten wordt tegenwoordig vaak verpakt in plastic, zelfs onze groenten en fruit, die we toch nog moeten wassen, hebben een plastic wikkel. Het is daarbij belangrijk om plastic zoveel mogelijk proberen te vermijden en te kiezen voor biologisch afbreekbare materialen of een product zonder verpakking. Als je dan toch plastic gebruikt, is het beter om het materiaal gescheiden weg te gooien, zodat het hergebruikt kan worden en niet in de oceaan terecht komt. Om dit zorgvuldig te doen, zou je volgens Tessa Winkel van de website AllAboutHer het beste een afvalscheidingssysteem kunnen gebruiken in plaats van een zogenoemde mono-afvalbak. Dat maakt het scheiden van je afval een stuk gemakkelijker. Met een ingebouwde afvalbak, kun je de gescheiden bakjes zelfs onder je gootsteen monteren. Zo is het nog eenvoudiger om een steentje bij te dragen aan een schonere oceaan. Precies wat Nienke Hoogvliet wil bereiken met haar kunstcollectie.

 

Geef een antwoord