Supermarkten verkopen steeds meer duurzame koffie en thee

Het gaat goed met de verkoop van duurzame voeding in Nederland. In 2020 kochten consumenten ondanks de pandemie 21 procent meer duurzaam voedsel in de supermarkt dan in 2019, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de verkoop van duurzame koffie en thee bereikte grote hoogtes volgens het statistiekbureau.

thee

Bron: Unsplash/Jonathan Borba. https://unsplash.com/photos/Rsfz17HyiAg

Met name theeverkoop steeg explosief

Omdat we in 2020 veel minder onze koffies nuttigde in de horeca, steeg vooral de verkoop van koffie en thee in de supermarkt naast de verkoop van andere duurzame producten. De totale omzet van koffie en thee daalde met 19% in de horeca volgens het CBS. Maar met 34% omzetgroei, steeg het thuisgebruik van duurzame koffie en thee explosief. En voor duurzame thee alleen is de groei zelfs 75% geweest in 2020.Overigens zag het CBS voor niet duurzame voeding en met name eieren een sterke daling. De consument is duidelijk op zoek naar duurzamere alternatieven. Het veranderende klimaat en meer bewustwording over het milieu spelen hier een rol in. Maar ook de status en de smaken van biologisch voedsel en drank, zoals koffie en thee, zijn belangrijk voor consumenten.

Duurzame koffie en thee: wat is het?

Duurzame koffie en thee is overigens meer dan certificering. Naast de teelt, die natuurlijk helemaal zonder kinderarbeid of andere zware omstandigheden gedaan moet worden, moet ook het verpakkings- en verwerkingstraject duurzaam verlopen.
Aldus Eline van den Dolder van sweetesthome.nl. is ook het niet gebruiken van pesticiden van groot belang voor het maken van een duurzaam kopje koffie of het zetten van een biologische thee. Een andere bijkomstigheid van deze producten voor de consument is de smaak en de voedingswaarde. Een duurzaam kopje koffie heeft vaak een veel natuurlijker aroma. Voor biologische thee geldt dat de thee veel beter verteerbaar is dan een gewone thee. Bovendien worden er geen chemische stoffen gebruikt bij het verbouwen of het productieproces, waardoor de thee ook gezonder is.

Duurzame verpakkingen

Een duurzame thee kan overigens ook duurzamer worden door de thee los te kopen en niet zakjes die je steeds weggooit. Zo verminder je ook de impact op het milieu. Datzelfde geldt voor koffie, die we steeds vaker in plastic cups kopen in plaats van in losse bonen of een reeds gemalen verpakking. Milieubewuste consumenten kiezen daarom voor alternatieven zoals biologisch afbreekbare cups of een hervulbare cup voor losse koffie, die in je apparaat past.

Onderzoek door Wageningen Universiteit

Het onderzoek over ons koopgedrag in de supermarkt werd gepubliceerd in de Monitor Duurzaam Voedsel 2020 van de Wageningen University & Research en het CBS zelf en werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Naast de supermarkt zijn ook horeca een belangrijke afzetmarkt voor duurzaam eten zoals koffie en thee. Toch zal je deze producten met name vinden in kleinere speciaalzaakjes, in de biologische supermarkt of natuurlijk online.

 

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign