Duurzaam én innovatief je e-bike opladen

Je elektrische auto opladen kan al bijna overal. Voor gebruikers van een elektrische fiets is het vaak nog zoeken naar een oplaadpunt. Maar er komen er steeds meer bij! In gemeente Alphen aan den Rijn zijn vrijdag twee innovatieve fietsenstallingen in gebruik genomen.

opladen

Terwijl u de fiets stalt laadt deze gratis (!) op. De stalling wekt zijn eigen energie op met de zonnepanelen op het dak. Foto via alphenaandenrijn.nl

De stallingen

U kunt de stallingen vinden aan de Parklaan 4 in Boskoop, voor het Floragebouw en bij het strandje aan de Zegerplas te Alphen aan de Rijn (ter hoogte van Sportlaan 3B.). Wethouder Kees van Velzen van de gemeente en gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland probeerden de stalling in Boskoop vandaag als eerste uit.

“Met deze mooie innovatie maken we het nog aantrekkelijker om voor de elektrische fiets te kiezen. Je kunt ‘m veilig stallen én gratis opladen op 100% zonne-energie.” Spreekt een trotse wethouder Van Velzen.

E-bike kan dan echt het verschil maken

“Zuid-Holland is een drukke provincie. Voor de leefbaarheid en de economie is het daarom extra belangrijk dat de bereikbaarheid goed is en blijft. De e-bike kan dan echt het verschil maken. Innovaties als deze fietsenstalling kosten tijd en geld. Door het beschikbaar stellen van subsidies ondersteunen we dit soort innovaties die bijdragen aan duurzame mobiliteit,” aldus gedeputeerde Zevenbergen. Deze subsidie is door de gemeenten Alphen aan den Rijn, Lisse, Papendrecht, Rijswijk en Brielle aangevraagd om innovatieve fietsenstallingen te ontwikkelen waar inwoners e-bikes veilig kunnen stallen en opladen.

Stallen en opladen

Bij de innovatieve fietsenstalling kunt u uw elektrische fiets veilig stallen. Elke stalling heeft vier rekken met niet te kraken sloten. Met een contactloze pas, zoals een bankpas of OV-chipkaart, opent en vergrendelt u het rek. De stalling heeft daarnaast 4 rekken met een beugel om de fiets aan vast te zetten. En terwijl u de fiets stalt laadt deze gratis (!) op. De stalling wekt zijn eigen energie op met de zonnepanelen op het dak.

Leren en verbeteren

Een eerste prototype is vorig jaar al geplaatst in Alphen aan den Rijn bij Ecopark de Limes. Met de ervaringen die hiermee zijn opgedaan is het ontwerp verder verbeterd. In Brielle en Papendrecht zijn de afgelopen tijd definitieve versies van de stalling geplaatst. En nu ook in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Bron: alphenaandenrijn.nl

 

2 Responses to Duurzaam én innovatief je e-bike opladen

  • Mooi bericht. Kan ook voor Elektrische Auto’s. Zonneparken langs snelwegen aangesloten op een Laadstation. Een hectare produceert 1 miljoen kWh, een kWh kost 60 cent. opbrengst per hectare 600.000 euro.

  • Mooi bericht. Kan ook voor Elektrische Auto’s. Zonneparken langs snelwegen aangesloten op een Laadstation. een hectare produceert 1 miljoen kWh per jaar, een kWh kost 60 cent, opbrengst per hectare Zonnepanelen 600.000 euro per jaar.

Geef een antwoord