Duurzaam energieproject Haarzuilens met 768 zonnepanelen

Haarzuilens is hard op weg het eerste energieneutrale kasteeldorp van Nederland te worden. Energiecoöperatie Haarse Zon heeft drie zonnedaken gerealiseerd, met in totaal 768 zonnepanelen. Dit wordt gevierd op zaterdag 7 april met een feestelijke openning bij Plattelandswinkel De Haarse Gaard, één van de drie locaties waar de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Wethouder Lot van Hooijdonk en de bekende meteoroloog Helga van Leur verrichtende opening.

Haarzuilens

Haarzuilens energieneutraal maken

Haarse Zon is ontstaan uit een droom: Haarzuilens energieneutraal maken. Met dit doel voor ogen hebben enkele Haarse inwoners en Emmaus Haarzuilens twee jaar geleden een werkgroep opgericht. Het kasteeldorp heeft echter een beschermd dorpsgezicht en veel bomen. Daarnaast zijn veel daken technisch niet geschikt voor zonne-energie.

Zonnepanelen op gebouwen buiten dorpskern

De zonnepanelen moesten daarom geplaatst worden op gebouwen buiten de dorpskern. Drie eigenaren van grote schuren aan de Thematerweg werkten hier graag aan mee. Tijdens enkele dorpsbijeenkomsten bleek een grote interesse bij bewoners om mee te investeren en hierdoor te profiteren van duurzame, lokaal opgewekte elektriciteit. De energiecoöperatie die vervolgens is opgericht heeft, in samenwerking met Energy Transition Group en ProfiNRG, de eerste zonnedaken inmiddels opgeleverd.

768 panelen

Eind maart worden de eerste 768 panelen geïnstalleerd en aangesloten. Op zaterdag 7 april verrichten wethouder Hooijdonk en meteoroloog Helga van Leur – uit Vleuten – de opening bij Plattelandswinkel De Haarse Gaard in Haarzuilens. Dit is een van de drie locaties aan de Thematerweg waar de zonnepanelen zijn geplaatst.

Haarse Zon in de top 15

De postcoderoosregeling is in het leven geroepen om ook omliggende gemeenten te laten profiteren van de duurzaam opgewekte energie. Haarse Zon bedient de gebieden Haarzuilens, Oud-Vleuten, Harmelen, Utrecht Terwijde, een deel van Maarssenbroek, Breukelen en Kockengen. Met de 768 zonnepanelen die nu zijn geïnstalleerd en aangesloten, staat Haarse Zon in de top 15 van duurzame energie projecten in Nederland. Haarse Zon heeft de ambitie om door te groeien naar ruim 2100 panelen. Als dat is gereailiseerd stroomt zij door naar een notering in de top 5. Binnenkort start de inschrijving voor de volgende fase van dit duurzame energieproject.

Bron: utrecht.nieuws.nl

Utrecht

 

Geef een reactie