Duurzaam op vakantie, omdat het kan!

Duurzaam op vakantie gaan. Het klinkt misschien als een lastige opgave, maar het is zeker mogelijk om tijdens je vakantie milieubewust te zijn. Door kleine aanpassingen te maken kun je een groot verschil maken voor de natuur en de planeet. Daarom geven wij enkele duurzame tips voor jouw volgende vakantie.

vakantie

CO2 compenseren

Vliegen is de grootste belasting voor het milieu tijdens een vakantie. Maar dit betekent niet dat je niet meer op vakantie kan gaan met het vliegtuig. Je kunt er namelijk voor kiezen om je CO2-uitstoot te compenseren. Dit kun je doen via verschillende organisaties, waarbij je bijvoorbeeld bomen plant die CO2 uit de lucht halen. Op deze manier kun jij bijdragen aan het verminderen van de broeikasgassen die worden uitgestoten.

Duurzaam verblijf

Een andere manier om duurzaam op vakantie te gaan is door te kiezen voor een verblijf dat zich inzet voor het milieu. Dit kan bijvoorbeeld een ecohotel zijn, dat werkt met duurzame energiebronnen, deze vakantiehuizen. Er zijn ook accommodaties die hun afval scheiden en gebruik maken van duurzame materialen en producten. Op deze manier kan jij een steentje bijdragen aan het verminderen van de impact op het milieu.

Dagjes uit in Nederland

In Nederland zijn er ontzettend veel leuke dagjes uit te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld naar pretparken zoals de Efteling, Walibi Holland of naar een museum kunnen gaan. Maar ook dierentuinen zoals Blijdorp, Burgers’ Zoo en Artis zijn populaire bestemmingen. Voor een cultureel uitje zijn steden als Amsterdam, Maastricht en Groningen echte aanraders. Hier vind je talloze musea, theaters en andere bezienswaardigheden. Ook de Waddeneilanden worden elk jaar populairder én ook drukker. Bij een bezoek aan een Waddeneiland zou je ook een overnachting kunnen koppelen, van een weekendje weg in Nederland kun je helemaal opknappen.

Vakantie: wat doe je zelf?

Daarnaast kun je tijdens je verblijf ook bewust omgaan met water en energie. Dit kun je doen door bijvoorbeeld korter te douchen, het licht uit te doen wanneer je de kamer verlaat en de airconditioning uit te zetten wanneer je niet op je kamer bent. Zo bespaar jij niet alleen energie, maar verminder je ook je verblijfskosten.

Tijdens je vakantie is het ook belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met afval. Dit kun je doen door je afval te scheiden. Check bij aankomst in je accommodatie waar je afval kunt scheiden en wat de recyclingregels zijn. Vergeet ook niet om herbruikbare flessen mee te nemen en gebruik te maken van stoffen tassen in plaats van plastic tasjes.

Duurzame uitjes

Tijdens excursies en activiteiten kun je ook duurzame keuzes maken. Kies bijvoorbeeld voor een fiets- of wandeltocht in plaats van een ritje met de auto. Of ga op zoek naar een lokale organisatie die zich inzet voor natuurbehoud en vraag om advies voor ecologische tours. Op deze manier stimuleer je de lokale economie en zorg je ervoor dat de natuur behouden blijft.

Kortom, duurzaam op vakantie gaan kan heel eenvoudig zijn. Door bewuste keuzes te maken, bespaar jij niet alleen geld, maar draag je ook bij aan een betere wereld. Dus, waar wacht je nog op? Kies voor duurzame vakantie!

 

 

Geef een reactie