Duurzaam rijden, de nieuwe toekomst

Het is tegenwoordig al geen bijzonderheid meer dat men bij het maken van keuzes altijd rekening houdt met het milieu. Dat geldt zeker ook voor het rijden met de auto en omvat dat alle aspecten, van het selecteren van een nieuwe auto tot de manier waarop je omgaat met de huidige auto. Het laatste is zeker een punt dat niet vergeten mag worden omdat het zelfs met een “oude” auto mogelijk is om duurzaam te rijden.

Het hoeft helemaal niets extra te kosten

Bij het horen van het begrip duurzaam rijden is men vaak geneigd te denken dat er extra diep in de buidel getast zal moeten worden. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn omdat tegenwoordig tal van aanbieders van bijvoorbeeld smeermiddelen en ander benodigdheden voor de auto hun producten al rekening houden met het milieu. Zo kan de smeerolie langer mee, maar zorgt het ook voor minder slijtage en een lager brandstofverbruik. Ook het gebruik van de juiste banden kan tot een vermindering van het brandstofverbruik leiden.

Duurzaam rijden

Ook het rijgedrag zorgt voor een groot verschil en kan daarbij gedacht worden aan bijvoorbeeld carpoolen, gebruik maken van het openbaar vervoer wanneer je de mogelijkheid ertoe hebt of een rijstijl op na houden die minder uitstoot veroorzaakt (geen stoplichtsprintjes dus).

Bij de aankoop van een nieuwe auto let je er ook op

De aankoop van een nieuwe auto is een grote stap op weg naar duurzaam rijden en is de keuze daarbij wel groot. Niet alleen elektrische auto’s zijn in opkomst, maar zijn ook de benzine- of diesel aangedreven motoren tegenwoordig zodanig uitgevoerd dat de uitstoot vele malen minder is dan de motoren van weleer. Natuurlijk is een elektrische auto het minst belastend voor het milieu en zorgt de snel voortschrijdende techniek op dit gebied ervoor dat de grootste “minpunten” zoals de oplaadtijd en het bereik al snel tot het verleden zullen behoren. Ook zie je dat een elektrische auto leasen steeds populairder wordt, gezien de aanschaf duur is kiezen regelmatig ook mensen voor deze optie. Ook hoeven mensen zich dan minder bezig te houden met onderhoud, reparatie, verzekeringen en ander gedoe.

Een onlosmakelijk deel van duurzaam rijden is ook het gebruik van materialen die zoveel als mogelijk hergebruikt kunnen worden. Ook op dit gebied zijn de ontwikkelingen snel gegaan en kan tegenwoordig het grootste deel van zo een auto gebruikt worden waardoor het milieu veel minder wordt belast.

 

Geef een reactie