Wat is het effect van een gezonde schoollunch op het eetgedrag van kinderen? Dit en meer wordt onderzocht in het project ‘Gezonde Schoollunch’ waar drie basisscholen in Nederland aan meedoen. De kinderen mogen elke dag kiezen van een lunchbuffet dat bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Een paar keer per week is er wat extra’s zoals soep, salade, een eitje of fruit. De lunchsamenstelling is volgens de normen van de richtlijnen Goede Voeding.
Foto via wur.nl
‘Gezonde Schoollunch’
Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam doen met verschillende partners onderzoek naar een gezonde schoollunch. Vanaf 29 oktober tot aan de meivakantie krijgen kinderen op drie basisscholen tijdens de lunchpauze een gezonde lunch aangeboden. De onderzoekers willen in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde zelfsmeerlunch. Verder bekijken ze of kinderen na een gezonde lunch ook buiten schooltijd anders gaan eten.
Waarom een gezonde lunch op school?
Slechts één op de vier kinderen van 1 tot 12 jaar eet voldoende fruit en groente (CBS, 2017). Melk en yoghurt worden steeds vaker vervangen door alternatieven met veel suiker. Ook zijn er grote verschillen in de samenstelling en kwaliteit van de meegebrachte broodtrommels tussen kinderen op school en tussen scholen onderling. Monique Vingerhoeds van Wageningen Food & Biobased Research, projectleider ‘Gezonde Schoollunch’: “Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid en prestaties van kinderen. Bovendien kunnen kinderen dankzij een gezonde schoollunch op jonge leeftijd leren om gezond te eten. Jong geleerd is oud gedaan!”
Landelijke ambities
Dit onderzoek kan een leidraad zijn voor verschillende lunchconcepten op Nederlandse basisscholen. Stel je eens voor dat alle 1,5 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd in Nederland samen gezond zouden lunchen op school?
Gezonde scholen in Ede
Basisschool de Triangel in Lunteren (gemeente Ede) is één van de drie deelnemende basisscholen. Hier vond vandaag een feestelijke opening plaats tijdens de eerste gezonde schoollunch. Ook in Vlaardingen en Amsterdam. Ede is partner binnen dit project. Een onderdeel hiervan is structureel voedselonderwijs en een gezonde voedselomgeving op alle basisscholen in Ede.
Door: dr. MH (Monique) Vingerhoeds
Bron: www.wur.nl