Een bijzonder afscheid: duurzame alternatieven

Voor veel mensen is het belangrijk dat hun ecologische voetafdruk in hun leven klein blijft. Maar ook bij je afscheid kun je nadenken over duurzame alternatieven. Voor elk onderdeel van een uitvaart is wel een mogelijkheid te bedenken die zo min mogelijk impact heeft op het milieu.

afscheid

Tradionele uitvaartkist of rieten mand?

Dit begint al bij de keuze van een uitvaartkist. Vroeger kozen veel mensen voor de traditionele uitvaartkist. Vaak was deze gemaakt van spaanplaat of gelakt hout. Tegenwoordig zijn er steeds meer alternatieven beschikbaar die ecologisch verantwoord zijn. Kies je voor een houten kist? Neem dan een kist met een FSC-keurmerk. Deze kisten zijn gemaakt van hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. En het mooie is ook nog dat Staatsbosbeheer voor elke kist een boom terug plant in een Nederlands bos. Maar naast een houten kist zijn er tegenwoordig ook veel alternatieven zoals een rieten mand of kist van wilgentenen. Er bestaat zelfs een kist gemaakt van mycelium: het ondergrondse wortelnetwerk van paddestoelen. Deze levende grafkist is volledig bio-afbreekbaar en zet organisch materiaal om in nieuwe voedingstoffen voor de natuur.

Bloemen uit eigen tuin

Bloemen is een onderdeel op een uitvaart dat eigenlijk nooit ontbreekt. Het is een symbool voor liefde, troost en medeleven. En daarnaast geeft het vaak een persoonlijke aankleding van het afscheid. We denken er niet altijd over na dat veel van deze bloemen seizoensgebonden zijn en geïmporteerd worden vanuit het buitenland. Denk daarom ook eens na over een prachtig boeket veldbloemen of bloemen uit eigen tuin. Juist door bloemen te plukken uit eigen tuin kan dit een persoonlijke touch geven aan een uitvaart.

Herdenken met een herinneringsboom

Voor alle onderdelen van de uitvaart is een duurzaam alternatief te bedenken maar ook na het afscheid kun je hier over nadenken. Veel nabestaanden hebben behoefte aan een manier om hun dierbare te herinneren. Vaak wordt hierbij gedacht aan het aansteken van een kaarsje. Ook hierbij kun je duurzaamheid heel tastbaar maken. Bijvoorbeeld door een nieuwe boom te planten als herinnering. Bij een crematie kan het heel mooi zijn om een klein beetje van de as te vermengen met de aarde bij het planten van een boom. Op deze manier heb je een mooie blijvende herinnering aan je dierbare.

Naast bloemen en ecologische uitvaartkisten is er nog veel meer mogelijk. Wij geven je graag meer tips voor een duurzame uitvaart.

 

Geef een reactie