Een mooie tuin in de winter

In de herfst, maar vooral in de winter liggen veel tuinen er zielig bij. Je ziet dan veel kale bomen en struiken. Dit komt doordat er in de winter minder groeit en bloeit, maar het is niet onmogelijk om de tuin er mooi en verzorgd uit te laten zien in de winter.

Wintergroene planten

De wintergroene planten geven een tuin zelfs in de winter prachtige kleuren. Helaas kunnen niet alle planten het overleven in de winter. Veel van de planten in de tuin zullen dood gaan door bevriezing. Met regelmaat wat van uw planten vervangen hoort eenmaal bij het tuinieren, maar de afwisseling die je hierdoor in de tuin houdt is wel positief. Echter zijn aardig wat soorten planten die in de winter juist op hun best zijn. Door in de tuin zulke planten te plaatsen fleur je deze in de winter helemaal op. Zo heb je de Helleborus niger die ook wel bekend staat als de wit bloeiende kerstroos. De periode waarin de kerstroos bloeit loopt van januari tot april.

tuin

Wintergroene varens

De varens doen het over het algemeen beter in droogte en schaduw dan andere soorten. Zodra de winter is afgelopen kunnen de ‘’oude’’ bladeren het beste direct worden weggeknipt. Tijdens de winter kun je de planten ook het best zoveel mogelijk met rust laten. Af en toe het afgestorven plantenmateriaal weghalen waar het groenblijvende gedeelte in zou kunnen verstikken.

Hout in de tuin

Een stapel houtblokken tegen een muurtje in de tuin geeft een heerlijke wintergeur en staat prachtig als winter decoratie. Wat ook erg leuk is, zijn een paar oude houten ski’s aan de muur hangen in uw schuurtje.

Verlichting

In de winter wordt het rond half zes alweer donker en is er weinig van uw tuin te zien. Echter met mooie tuinverlichting kun je er voor zorgen dat uw tuin zelfs s’avonds goed te zien is. De ideale oplossing voor de donkere winteravonden. Ook is het handig om goed te kunnen zien waar je loopt want in de winter kan het nog wel eens glad zijn.

Klussen in de winter

Dat een tuin minder aandacht en onderhoud nodig heeft in de winter is logisch, maar er zijn genoeg klusjes die u kunt doen. Zelfs in de winter. Zo zijn er meerder dingen die je kunt doen om de tuin te onderhouden. Zo kun je de niet winterharde planten naar binnen halen, het onkruid weghalen, de tegels in de tuin sneeuwvrij houden, de bomen in je tuin snoeien, voeding voor vogels ophangen, bladruimen en het gazon onderhouden.

Gereedschap in de winter

Als u in de winter aan de tuin heeft gewerkt zorg er dan voor dat u het gereedschap goed schoonmaakt en na gebruik olie toebrengt, ook op de houten stelen. Dit zorgt ervoor dat het niet uitdroogt.

 

One Response to Een mooie tuin in de winter

Geef een reactie