KNVB en ENGIE streven naar minder CO2-uitstoot door “voetbalverkeer”

Honderdduizenden voetballers, trainers, scheidsrechters en supporters gaan in Nederland wekelijks op pad voor een van de 33.000 wedstrijden op het veld of in de zaal. Met de auto, bus, trein of fiets. Veel reisverkeer dus, dat zorgt voor vervuilende CO₂-uitstoot. Daar wil de KNVB in samenwerking met ENGIE iets aan doen. Via het slimme mobiliteitsprogramma GO.

KNVB

KNVB en vervoer

Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen om de aarde ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden. Ook de voetbalwereld. Maar sporten in het algemeen en voetballen in het bijzonder is toch juist gezond? Natuurlijk, maar juist door het vele reizen naar trainingen en (uit)wedstrijden is ook het voetbal verantwoordelijk voor een deel van de vervuilende CO₂-uitstoot.

De cijfers

De cijfers in het Nederlands voetbal per jaar. Op welke manier reizen spelers, supporters en familieleden naar de wedstrijden? Vaak op de fiets, maar ook veel met de auto.

* 305.874.061 autokilometers.
* 26.512.520 treinkilometers.
* 49.304.052 buskilometers.
* 409.379.689 fietskilometers.

Slimme oplossingen

In totaal zorgt dit voor 65 kiloton CO₂-uitstoot per jaar. Dat moet omlaag. “De KNVB gaat de uitdaging aan om CO₂-reductie te bewerkstelligen over al deze vormen van transport en is daarom, samen met ENGIE, het slimme mobiliteitsprogramma GO gestart”, zegt Eric Gudde, Directeur betaald voetbal van de KNVB. De KNVB ziet het als taak om het voetbal aantrekkelijk, toegankelijk en plezierig te maken en zo te houden voor zo veel mogelijk mensen.

“Voetbal dat zijn maatschappelijke rol pakt, door mensen aan te sporen het beste uit zichzelf en anderen te halen. Het bewust omgaan met energie en het terugdringen van de CO₂-uitstoot zijn daarin tevens belangrijke stappen”, beaamt Jan Dirk van der Zee, Directeur amateur- en vrouwenvoetbal van de KNVB.

Duurzame aanpak

Binnen het GO-programma worden de komende jaren verschillende oplossingen ontwikkeld. Zo gaat er gekeken worden naar het optimaliseren van het speelschema, het integreren van nieuwe manieren van transport, slimme laadpalen en technische oplossingen voor bijvoorbeeld het ‘samen naar de wedstrijd rijden’.

Partner ENGIE

Technisch dienstverlener en energieleverancier ENGIE is de launching partner van het mobiliteitsprogramma GO. “ENGIE zet stevig in op duurzame mobiliteit. We vinden de samenwerking met de KNVB perfect aansluiten bij onze doelstellingen op gebied van duurzame mobiliteit en pakken de aanvoerdersrol om twintig procent CO₂-reductie te realiseren binnen het Nederlands voetbal. Door samen te werken met de grootste sport van Nederland verwachten wij echte impact te kunnen maken op onze samenleving”, zegt Jacco van der Burg, Manager Smart Mobility en E-Mobility bij ENGIE Infra & Mobility.

Bron: www.knvb.nl

 

Geef een reactie