Elektrische fiets op zonne-energie: Amerikaan bouwt slimme DIY-oplossing

De elektrische fiets heeft veel voordelen. Het is een efficiënt en energiezuinig vervoermiddel waarop je met gemak naar werk en naar huis rijdt. Wie wil besparen op elektriciteit kan de e-bike nog energiezuiniger maken, zo blijkt uit het voorbeeld van de Amerikaan Richard Drumm. Hij bouwde eigenhandig een systeem waarmee hij zijn elektrische fiets kan opladen middels zonne-energie. Wie op zoek is naar een goedkopere en groenere manier om zijn e-bike op te laden, kan hier wellicht inspiratie opdoen.

elektrische fiets

Rad Mini elektrische farbige (Afbeelding: Rad Powerbikes)

Inventieve Amerikaan maakt zijn e-bike nóg zuiniger

Een elektrische fiets komt vrijwel altijd met een flink prijskaartje. Voor een nieuw (basis) exemplaar betaal je vrijwel altijd meer dan 1100 euro en ook de meeste gebruikte e-bikes dalen niet sterk in prijs. Dit zijn bedragen waar veel mensen van schrikken. Zo ook Richard Drumm, die uiteindelijk voor een RadMini elektrische fiets van het Amerikaanse Rad Power Bikes ging. Dit is een elektrische vouwfiets met dikke banden voor off-road avonturen. Dit klinkt al efficiënt, maar het kan dus nóg efficiënter.

Drumm woont op een plek waar de stroom regelmatig uitvalt. Daarom kocht hij een Goal Zero Yeti 1400 power station. Aan dit station koppelde hij een paar Renogy zonnepanelen die zijn koelkast en andere apparaten in geval van nood van stroom voorzien. Hij kwam er al snel achter dat hij ook zijn elektrische fiets kon opladen via dit systeem, wat het gebruik van de e-bike nog aantrekkelijker maakte. De website Electrek interviewde hem over dit toffe DIY-project. Benieuwd naar de beelden? Check het interview en de foto’s dan hier.

DIY elektrische fiets op zonne-energie

Heeft Richard je geïnspireerd? Of heb je juist nog wat extra inspiratie nodig? Dan staat het internet vol met andere toffe voorbeelden. Richard Drumm kan zijn elektrische fiets alleen thuis opladen met zonne-energie.

Wie de actieradius van zijn e-bike wil vergroten kan dit echter doen door de fiets zelf te voorzien van zonnepanelen. En dan bedoelen we niet die enorme platen die op je dak liggen, maar met slim geplaatste, eventueel flexibele, panelen. Wellicht dat een van deze exemplaren op AliExpress je DIY-project vooruit helpen.

Bron: want.nl 

 

3 Responses to Elektrische fiets op zonne-energie: Amerikaan bouwt slimme DIY-oplossing

  • Ik woon in Kropswolde, ik heb 30 Zonnepanelen op het dak, productie 6000 kWh.
    Laadpaal en Elektrische auto. een EV rijdt 6 km per kWh. ik rij 36.000 km op stroom van het dak.
    kan overal, kan iedereen. een bedrijf met Wagenpark, Zonnepanelen, Laadpalen verdient geld met rijden op stroom van de zon.

  • Een elektrische fiets op zonne-energie: inderdaad een erg inspirerend voorbeeld. Ik sta tevens versteld van de compactheid van de flexibele panelen. Wanneer we weer zo’n zomer krijgen als de volgende, schept dit veelbelovende mogelijkheden voor onze fietstocht op de Wadden.

  • Poeh, dat is duur voor een elektrische fiets! Desalniettemin wel heel gaaf dat iemand een fiets op zonne-energie heeft gemaakt. Komend voorjaar ga ik zonnepanelen plaatsen op mijn dak en voor het eerst ervaren hoe dat werkt. Wie weet schaf ik daarna ook wel zo’n fiets aan.

Geef een reactie