epTechnieken voorziet Weeldens woonhuis van all-black zonnepanelen van Panasonic

HIT KURO zonnepanelen dringen jaarlijks energieverbruik terug van 12.000 naar 2.000 kWh

Elektrotechnisch installateur epTechnieken uit Turnhout heeft in het Belgische Weelde een woonhuis voorzien van zonnepanelen. Met het oog op efficiëntie, kwaliteit én esthetiek is de keuze gevallen op 325 watt all-black zonnepanelen van Panasonic.

zonnepanelen

De klant beschikte al langer over een warmtepompsysteem en heeft een energieverbruik van ruim 12.000 kWh per jaar, wat ongeveer gelijk is verdeeld over het dag- en nachttarief. Wij zijn ingeschakeld om de hoeveelheid energie die jaarlijks van het energienetwerk wordt afgenomen te minimaliseren“, legt Maarten Van Tulder, projectleider hernieuwbare technieken bij epTechnieken, uit.

10.000 kWh aan zonne-energie per jaar

De zonnepanelen zijn op het schuine dak van de woning geplaatst. “Het dak heeft een oriëntatie van 210 graden, waardoor de zonnepanelen op 30 graden West met een hellingshoek van 35 graden zijn geplaatst. We verwachten hiermee op jaarbasis bijna 10.000 kWh aan energie te produceren. De hoeveelheid energie die de klant jaarlijks hoeft af te nemen van het energienetwerk is hiermee gereduceerd van 12.000 kWh naar slechts 2.000 kWh. Dat levert een forse besparing op de energierekening op.

De panelen zijn aangesloten op een 8,2 kVA Symo omvormer van Fronius. Van Tulder: “Het vermogen van de omvormer is in België bepalend voor de hoogte van de prosumententaks, een vergoeding die netgebruikers die zelf energie opwekken betalen om te mogen salderen. De klant betaalt – afhankelijk van zijn locatie – per kVA van de omvormer een vergoeding.

325 watt HIT KURO zonnepanelen

De keuze is gevallen op de HIT KURO 325 watt zonnepanelen van Panasonic. “Wij maken veel gebruik van de zonnepanelen van Panasonic en hebben hier veel vertrouwen in. De kwaliteit van de zonnepanelen spreekt ons erg aan. Panasonic heeft een lange geschiedenis in het produceren van zonnepanelen, wat vertrouwen geeft.

Daarnaast sluit Panasonic goed aan op onze organisatie. Wij zijn niet alleen gespecialiseerd in zonnepanelen, maar leveren als elektrotechnisch bedrijf ook totaaloplossingen waarin onder meer algemene elektriciteitswerken, warmtepompen, ventilatie en verlichting zijn geïntegreerd. Wij kiezen daarom bewust voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. We zijn voor lange termijn verantwoordelijk en willen verder bouwen op de systemen die we vandaag plaatsen“, legt Van Tulder uit. “De zonnepanelen van Panasonic sluiten hierop aan. De panelen zijn niet de goedkoopste, maar dat betaalt zich terug in een hoge kwaliteit en efficiëntie.

Esthetisch aantrekkelijk

Bij dit specifieke project bleken de HIT KURO 325 watt all-black zonnepanelen ook esthetisch de meest aantrekkelijke optie te zijn. “Toevallig sluiten de afmetingen van de HIT KURO zonnepanelen zeer goed aan op de afmetingen van het dak, de schoorsteen en met name het dakraam. Het dakraam heeft nagenoeg dezelfde afmetingen als de zonnepanelen, waardoor de panelen perfect rondom het dakraam geplaatst konden worden“, zegt Van Tulder. “Dat is zeer uitzonderlijk; je maakt zelden mee dat zonnepanelen zo goed op een dak passen.

De panelen zijn geplaatst op een AElex inlegsysteem van AliusSolar. Het systeem bestaat uit een kruisframe van aluminium profielen die aan het constructieve deel van het dak worden bevestigd. “De panelen worden zowel aan de boven- als onderzijde ingelegd in deze aluminium inlegprofielen. Deze werkwijze zorgt voor een vrijwel naadloze aansluiting zonder zichtbare klemmen of tussenruimtes.

Het inlegsysteem is hiermee esthetisch erg aantrekkelijk en doet in mijn ogen niet onder voor een inbouwsysteem, waarbij de zonnepanelen tussen de dakpannen worden geplaatst. Dit terwijl het inlegsysteem financieel een stuk voordeliger is dan een inbouwsysteem en je de ventilatie onder de zonnepanelen behoudt, alsook de brandwerende werking van de dakpannen, terwijl deze bij een inbouwsysteem verloren gaat.

Extra houten frames

Ieder project brengt uitdagingen met zich mee. Zo is deze specifieke woning voorzien van Unidek dakplaten, wat betekent dat er relatief weinig hout aanwezig is om de dakhaken voor de zonnepanelen aan vast te schroeven. Om de panelen toch stevig te kunnen verankeren hebben we daarom extra houten planken tussen de panlatten geschroefd, die aan de dakconstructie zijn bevestigd. Het inlegsysteem is vervolgens op deze frames gemonteerd. Ook plaatsten we enkele dakhaken meer aan de zijkanten voor de windstabiliteit, omdat het systeem vrij dicht bij de dakranden ligt.

De zonnepanelen zijn sinds 27 februari operationeel. Het systeem wordt gemonitord via Fronius.

Locatie: Weelde, België
Inverter: 8,2 kVA Symo omvormer van Fronius
PV Modules: 33 x Panasonic HIT KURO N325KJ01 all-black zonnepanelen
System output: 10,73 kWp
Configuratie: 30 graden West met een hellingshoek van 35 graden
Installatiejaar: 2019
Installateur: epTechnieken

Over Panasonic

De Panasonic Corporation is een wereldleider in de ontwikkeling van diverse elektronicatechnologieën en -oplossingen voor klanten in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf viert in 2018 haar honderd jarig bestaan en heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler. Het heeft nu 582 werkmaatschappijen en 87 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 62,5 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2019. Alle afdelingen streven het creëren van nieuwe waarde via innovatie na. Zo realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten. Voor meer informatie over Panasonic: http://www.panasonic.com/global

Over Panasonic Industry Europe

Panasonic Industry Europe GmbH is onderdeel van de wereldwijde Panasonic Group en levert automotive en industriële producten en diensten in Europe. Als partner van de industriële sector onderzoekt, ontwikkelt, produceert en levert Panasonic technologieën die helpen om het motto “A Better Life, A Better World” waar te maken. Het portfolio van het bedrijf omvat zowel essentiële elektronische componenten, apparatuur en modules als ook complete oplossingen en productieapparatuur voor productielijnen in een breed scala van industrieën. Meer over Panasonic Industry Europe: http://industry.panasonic.eu

 

3 Responses to epTechnieken voorziet Weeldens woonhuis van all-black zonnepanelen van Panasonic

 • het gemiddeld elektriciteitsgebruik voor een woning is 3000 kWh per jaar.
  hoe kan het dat dit huis 12.000 kWh gebruikt?
  ik heb geen gas, alles elektrisch, verbruik 6000 kWh per jaar.
  20 panelen productie 6000 kWh..
  sinds 2012. hoe komt het dat dit huis 12.000 kWh nodig heeft.

  • Dan komt u er goed van af.
   Een klassieke woning die op gas verwarmt verbruikt ongeveer 20.000 kWh gas per jaar.
   12.000kWh elektrisch verbruik voor een woning van dit formaat en deze generatie, inclusief verwarming en sanitair water is zeker niet slecht. We zien hogere cijfers.
   U kan dit niet vergelijken met een kleine goed geïsoleerde kleine woning in de rij. Zeker niet wanneer dan ook niet alle ruimten worden verwarmd, en met een gezin van 5.
   Het gemiddelde energieverbruik zonder verwarming ligt in Vlaanderen rond de 3500kWh, maar in grotere woningen met meer comfort en een groter gezin, zien we dat toch meestal oplopen tot boven de 5000kWh.

 • De opbrengst na het eerste jaar (eind februari 2019 tot eind februari 2020) bedraagt bijna 10900kWh.
  Het geïnstalleerde vermogen is 10725 Wattpiek.
  Dit is een zeer mooie opbrengst, en overtreft ruimschoots de op voorhand verwachte opbrengst.

Geef een reactie