Groen fleece voor schoon water

Miskanti Fleece Jacket: Minder microplastic dankzij nieuwe biologisch afbreekbare fleecestof

VAUDE stelt voor het eerst producten voor van een fleecestof, waarvan de vezels aan de opgeruwde binnenzijde biologisch afbreekbaar zijn. Als pionier op het gebied van duurzaamheid heeft VAUDE de stof in samenwerking met de Italiaanse stofleverancier Pontetorto ontwikkeld en gebruikt het in de collectie Winter 18/19 exclusief als enige fabrikant wereldwijd. Het Miskanti Fleece Jacket, een elastisch fleecejack voor de bergsport en meerdere modellen van de gelimiteerde “Green Shape Core Collection” zijn gefabriceerd met het TENCEL®-fleece. Ruim 40 jaar na de invoering van fleecestoffen in de outdoormarkt biedt VAUDE daarmee voor het eerst een oplossing voor het probleem van microplastic bij het wassen daarvan.

fleece

De ecologische textiel-innovatie werd door Pontetorto in de herfst van 2017 voor het eerst tijdens de vakbeurs Performance Days in München in het openbaar gepresenteerd en daar direct met de Eco Performance Award van de beurs bekroond. Het gaat om de eerste fleecestof, waarvan de vezelbasis aan de binnenzijde geen gevaarlijk microplastic afscheidt en daardoor flora en fauna tegen dit gevaar beschermt. Het bijzondere is de constructie. Aan de gladde buitenzijde wordt 100% (gerecycled) polyester gebruikt. De opgeruwde binnenkant van de stof bestaat niet (zoals bij traditioneel fleece) uit polyester, maar voor 100% uit de hout-cellulosevezel TENCEL® van de firma Lenzing. Deze vezel is biologisch afbreekbaar – zelfs in zeewater! Mocht de stof dus bij een wasbeurt kleine TENCEL®-deeltjes van de opgeruwde kant verliezen, breken deze zich in elke omgeving in ongeveer 90 dagen zonder residu af en vormen zo geen gevaar voor levende wezens.

De stof combineert alle voordelen van hoge functionaliteit met de gedachte het milieu te beschermen, want TENCEL® geldt als natuurlijke functionele vezel en heeft zeer goede temperatuur regulerende en vocht transporterende eigenschappen. Het is absoluut huidvriendelijk en ook mensen met een allergie kunnen het probleemloos dragen. En de zachte binnenkant jeukt niet en voelt prettig aan op de huid.

VAUDE neemt in het kader van het onderzoeksproject TextileMission als projectpartner deel aan andere studies.
CEO Antje von Dewitz over de achtergrond van de ontwikkeling: “De plasticvervuiling in het milieu is een urgent, globaal probleem – met zichtbare en catastrofale uitwerkingen op de wereldzeeën. Wij willen samen met onze partners uit de textielindustrie onze bijdrage voor de oplossing van het probleem leveren en zijn blij dat we nu voor het eerst biologisch afbreekbaar fleecemateriaal kunnen gebruiken. De komende jaren zullen we verder intensief onderzoek doen, om microplastic in het milieu te vermijden.

Meer informatie over het initiatief van VAUDE tegen microplastic

http://csr-report.vaude.com/gri-en/news/Initiative-against-micro-plastic.php
http://csr-report.vaude.com/gri-en/environmental/microplastics.php

fleece 2

Het TENCEL®-fleece wordt bij de start exclusief alleen in de VAUDE collectie Winter 18/19 gebruikt. (Tussen haakjes de advies verkoopprijs)

Miskanti Fleece Jacket: (130,- EUR) Elastisch fleecejack voor de bergsport, dat in slanke strepenlook modieus en ecologisch overtuigt.
Green Core We Cape: (300,- EUR) Klein verpakte aftersports-cape met fleece en een isolatie van heerlijk zacht en warm plantendons (kapok). Handig te gebruiken als omkeerbare cape met twee draagvarianten.
Green Core Fleece Jacket: (200,- EUR) Zeer elastisch ‘feel good’-fleecejack met houtvezels tegen microplastic in de zee.
Green Core Fleece Pants: (130,- EUR) Isolerende multisportbroek met een interessante materiaalmix van TENCEL®-fleece, wol en een licht waterafstotende, biogebaseerde polyamide stof (EcoPaxx) op de dijbenen. Aangenaam om te dragen, eronder en erover, binnen of buiten.

Bij alle textiel staat het VAUDE Green Shape-label voor een milieuvriendelijk, functioneel product van duurzame materialen. Het Miskanti Fleece Jacket en de modellen van de Green Shape Core Collection zijn als heren- en damesmodellen vanaf herfst 2018 bij geselecteerde dealers verkrijgbaar.
VAUDE toont met de gelimiteerde “Green Shape Core Collection” de toekomst van duurzaam innovatieve sportkleding en gebruikt hiervoor een hele reeks exclusieve eco-materialen – zoals het nieuwe TENCEL®-fleece, biogebaseerde polyamide of isolatie van duurzame kapok-vezels.

Gedetailleerde informatie daarover via https://www.vaude.com/nl-NL/Green-Shape-Core-Collection

Microplastic in de oceanen

Microplastic deeltjes van verschillende bronnen brengen het milieu in gevaar, komen in rivieren, meren en zeeën terecht en verzamelen zich in zeebewoners, die vervolgens geconsumeerd worden. Zo komt het gevaarlijke microplastic ook in het menselijk lichaam terecht. Om deze belasting te reduceren, moet plastic afval vermeden worden. En daarmee worden niet alleen tassen en flessen bedoeld, maar ook kleding van synthetische vezels is een afvalbron. Want bij het wassen laten de microplastic deeltjes van de opgeruwde kant van deze kledingstukken (bijvoorbeeld fleecetruien) los. Deze deeltjes met een doorsnede van minder dan 5 mm worden door huidige zuiveringsinstallaties slechts deels gefilterd en komen dus in het milieu terecht.

Kijk voor meer informatie op www.vaude.com

 

Geef een reactie