“Groene” verf kopen? 5 nuttige tips

We leven in een wereld waarin we meer en meer aandacht besteden aan duurzaamheid. Ook het kiezen van verf is niet meer alleen een kwestie van het kiezen van een kleur. Op dit gebied kun je ook een milieubewuste keuze maken. We geven je 5 handige tips waar je op kunt letten. Zo zorg je ervoor dat jouw schilderproject niet alleen mooi, maar ook milieuvriendelijk is.

verf

1. Wees je bewust van greenwashing

Soms ziet een verfproduct er perfect duurzaam uit, maar blijkt in de praktijk het tegenovergestelde. Een mooie, groene verpakking en veelbelovende teksten op de verpakking kunnen jou als consument misleiden. Greenwashing is iets groener – oftewel duurzamer – laten lijken dan dat het in werkelijkheid is. Val dus niet direct voor een mooie verpakking, dit kan een slimme marketingtruc zijn. Kijk dus vooral wat verder.

2. Bekijk de samenstelling

Zo ben je er zeker van dat er geen giftige of schadelijke stoffen zoals lood aanwezig zijn in je verf. Een verf op waterbasis bevat minder schadelijke stoffen voor het milieu én voor je eigen gezondheid dan verf op terpentinebasis. Let ook op de hoeveelheid vluchtige organische stoffen, vaak aangeduid met VOS. De grenswaarde in de EU is minder dan 130 gram per liter, maar hoe lager hoe beter natuurlijk. Is een merk niet transparant? Vraag dan de informatie op door contact op te nemen met de producent.

3. Wees je bewust van microplastics

Je denkt er misschien niet direct aan, maar decoratieve coatings en verven dragen bij aan de hoeveelheid microplastics in rivieren en oceanen Als een verf microplastics bevat kun je dit herkennen op het etiket aan de afkortingen PE, PET of HDPE. Helaas zijn fabrikanten zijn niet verplicht om dit te vermelden, dus het blijft lastig te beoordelen. Wil je zeker zijn van een verf zonder microplastics? Alle verven van Moose Färg hebben een milieuvriendelijke samenstelling op waterbasis en zijn volledig zonder microplastics.

4. Een lange levensduur van je project

Ga na wat de levensduur van de verf is. Hoewel duurzame verf soms iets duurder is in de aanschaf, kan het op de lange termijn kostenefficiënt zijn als het langer meegaat en minder vaak hoeft te worden bijgewerkt. Kies voor verf van hoge kwaliteit die bestand is tegen slijtage en verkleuring. Minder vaak verven betekent minder kopen en minder verbruik van producten.

5. Bekijk certificeringen

Ga op zoek naar verfproducten met erkende milieucertificeringen, zoals het EU Ecolabel of het Cradle to Cradle-certificaat. Deze labels geven aan dat de verf voldoet aan strenge milieunormen en duurzaam is geproduceerd.

 

Geef een reactie