Hoe zou je modern en eco vriendelijk meubeldesign omschrijven?

Modern meubeldesign, ook wel mid century modern genoemd vanwege zijn populariteit in het midden van de 20e eeuw, werd beïnvloed door het idee dat ambachtslieden en kunstenaars konden samenwerken om functionele meubels te maken met een meer artistieke aantrekkingskracht. Een voorbeeld hiervan zou een design salontafel kunnen zijn. In de zin van het ontwerp verwijst modern niet naar de huidige tijd, maar naar een bepaalde esthetiek.

modern

De modernistische beweging

De modernistische beweging probeerde de traditionele ontwerp esthetiek te verwerpen en tegelijkertijd een schoner, minder sierlijk ontwerp te omarmen, samen met moderne materialen die beschikbaar waren gemaakt door technologische vooruitgang. Meubelontwerpers wilden deze nieuwe materialen graag uitproberen. Ze ontdekten dat ze gegoten glasvezel konden gebruiken om stoelen te maken, of een fauteuil om stalen poten konden wikkelen in plaats van een houten frame. De nadruk lag op vorm volgende functie met een meer artistieke aantrekkingskracht. Na de Tweede Wereldoorlog schreeuwen consumenten met meer besteedbaar inkomen en nieuwe woningen in de voorsteden om deze frisse nieuwe ontwerpen.

Modern meubeldesign

Modern meubeldesign kenmerkt zich door strakke, rechte lijnen met gladde en glanzende oppervlakken. De nadruk ligt op eenvoudige geometrische vormen in plaats van zware versieringen. Het doel is om een ​​overzichtelijke look te creëren, vrij van chaotische lijnen en kleurenschema’s. Traditioneel meubilair is visueel zwaar, terwijl modern design een lichtere visuele uitstraling probeert te bieden. Het gebruik van materialen zoals roestvrij staal, nikkel of aluminium, zichtbaar licht hout, kunststof met strakke lijnen en de afwezigheid van sierlijke details zijn de kenmerken van modern design.

Moderne ontwerpers

Ontwerpers zoals het echtpaar Charles en Ray Eames, Florence Knoll Basset, Ludwig Mies van der Rohe, Herman Miller en Arne Jacobsen leidden de modernistische beweging in de jaren vijftig en zestig. Deze getalenteerde groep gaf ons de Tongue-stoel, Barcelona-stoel en andere iconische stukken. Milo Baughman, een andere moderne ontwerper, werkte samen met meubelfabrikanten Drexel en Henredon om zijn vernieuwende kijk op de klassieke stijlen naar de massa te brengen. Het bedrijf van Basset, Knoll, bestaat nog steeds en blijft moderne meubelontwerpen aanbieden. Als modern design je aanspreekt, ga dan op zoek naar vintage dressoir stukken bijvoorbeeld van één van deze ontwerpers. Ook zijn er vaak kwaliteits reproducties te vinden.

Modern design – hedendaags design

Modern meubeldesign wordt vaak verward met hedendaags design. De twee kunnen enkele overeenkomsten vertonen, maar over het algemeen zijn ze niet uitwisselbaar. Moderne meubels zijn hoekig en zeer artistiek. Eigentijds design deelt dezelfde strakke lijnen, maar is functioneler, minder artistiek en heeft een zachtere look en feel. Eigentijds design is een bijgewerkte traditionele look met een lichte moderne invloed uit het midden van de eeuw. Het ontwerp van een eigentijdse ruimte bevat vaak moderne elementen zoals geborsteld nikkel verlichtingsarmaturen en lichte houten accenten. De hoofd meubels zullen comfortabeler, overvolle en met zachtere gebogen lijnen en weinig sierlijke details zijn.

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign