Je eerste elektrische auto: alles over thuis opladen

Elektrisch rijden is de toekomst. Wanneer je overstapt op een elektrische auto, is opladen in plaats van benzine of gas tanken het grootste verschil. Een voordeel van een laadpaal thuis is dat je voor de deur kunt opladen. Thuis laden is goedkoper dan bij een openbaar laadpunt en je hoeft nooit te wachten tot er een paal vrij komt. Wat moet je weten wanneer je je elektrische auto thuis wilt opladen?

elektrische auto

Afbeelding Laadkompas, laadpaal thuis

Waarom een laadpaal voor thuis?

Drie grote voordelen van een laadpaal thuis:

1. Gemak en efficiency
Een laadpaal voor de deur is natuurlijk erg makkelijk. Het duurt een tijdje om je auto volledig op te laden. ‘s Nachts laden is daarom erg efficiënt. Je hoeft met een laadpaal thuis nooit meer met een halfvolle accu op pad te gaan.

2. Goedkoper
Thuis opladen is voordeliger dan openbaar laden. Dit komt doordat je thuis altijd hetzelfde energietarief betaalt. Bij openbare laadpalen wisselt de prijs én betaal je altijd meer dan thuis.

3. Onafhankelijk van openbare plekken
Er staan inmiddels meer dan 60.000 openbare laadpunten in ons land. Dat lijkt veel, maar niet als je het vergelijkt met de stijgende verkoop van elektrische auto’s. Er kunnen wachtrijen ontstaan en soms is het zoeken naar een geschikte plek om te laden. Daar heb je met een laadpaal voor thuis nooit meer last van!

Een laadpaal thuis kopen, hier moet je op letten

Overstappen op een elektrische auto doe je niet zomaar. Ook een laadpaal voor thuis kopen is niet iets dat over één nacht ijs gaat. Wanneer je een eigen parkeerplaats, garage of oprit hebt, is een laadpaal aan huis geen probleem. Echter komen bij het kiezen van de juiste laadpaal verschillende (technische) aspecten kijken:

⦁ Model en merk elektrische auto
⦁ Het maximale vermogen van de on-board lader
⦁ Ondersteuning voor 1- of 3-fase laden
⦁ Wil je dat de laadkabel aan de paal vast zit?
⦁ Waar moet de lader geplaatst worden?
⦁ Capaciteit van de hoofdaansluiting
⦁ Eventuele aanpassingen aan meterkast
⦁ Is verrekening van de laadkosten nodig?
⦁ Voorkeur voor eenvoud of juist digitale (slimme) functies

De technische opties moeten ook nog eens met elkaar werken en goed op elkaar afgestemd zijn. Er zijn verschillende soorten en varianten waar je uit kunt kiezen. De keus hangt, naast de mogelijkheden van de auto, af van je budget en persoonlijke voorkeuren.

Om de juiste laadpaal voor thuis te vinden, is het fijn om hier met een expert naar te kijken. Wanneer je alvast wat informatie hebt verzamelt over je situatie kan een adviseur je goed verder helpen. Laadkompas is zo´n onafhankelijke specialist met uitstekende beoordelingen van hun klanten. Ze begeleiden het hele proces van advies, aankoop tot eventuele installatie. Zo weet je 100% zeker dat je goed zit met je laadpaal voor thuis. Ook kunnen ze bekijken voor welke subsidies je eventueel in aanmerking komt, deze zijn namelijk niet landelijk geregeld. Voor de installatie van de laadpaal bieden ze een laagste prijs garantie.

Wat kost een laadpaal aan huis?

De kosten van een laadpaal zijn natuurlijk afhankelijk van de verschillende (technische) aspecten zoals laadcapaciteit en voorkeur voor functionaliteiten. Grofweg variëren de prijzen tussen de 600 en 1200 euro. De kosten van de installatie verschillen, afhankelijk van onder meer het werk dat in de meterkast moet worden uitgevoerd en de afstand tussen de meterkast en de laadpaal zelf. Deze afstand bepaalt hoeveel graafwerk de installateur moet uitvoeren, en hoe lang de kabels moeten zijn. De prijzen voor een laadpaal inclusief de installatie ervan liggen gemiddeld tussen 1500 en 2.500 euro.

Op de middellange termijn wegen de voordelen van een laadpaal aan huis zeker op tegen de kosten. Het laden thuis is goedkoper dan die bij publieke laadpalen, zelfs met de periodieke abonnementskosten erbij opgeteld (meestal minder dan € 10 per maand). Thuisladen kost ongeveer 21 cent per kWh, terwijl openbaar laden al snel tussen de 30 en 59 cent per kWh kost. Openbaar laden via een snellader is zelfs nog duurder.

Duurzaam thuis laden met zelf opgewekte stroom

De bron van de gebruikte elektriciteit speelt een belangrijke rol in de milieuvriendelijkheid van je stroom. Je eigen groene stroom is de beste oplossing, zoals bijvoorbeeld met zonnepanelen. Hiermee kun je je auto ‘gratis’ opladen met je eigen duurzame stroom.

Technologische ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat zo’n combinatie voor doorsnee huishoudens nu bereikbaar en betaalbaar is. De kosten voor zonnepanelen enerzijds worden steeds lager waardoor de investering sneller wordt terugverdiend; anderzijds is de ontwikkeling van laadstations zodanig dat ze eenvoudig met de zonnepanelen worden gecombineerd tot één netwerk.

 

Geef een reactie