Koninklijke Burgers’ Zoo mag trots gouden gradatie voeren van Green Key

Koninklijke Burgers’ Zoo mag sinds de oprichting van de Green Key in 2004 trots de gouden gradatie voeren. De Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en de zakelijke markt. De Green Key is opgebouwd uit een aantal verplichte normen en een aantal optionele normen. De mate waarin een organisatie ook aan de optionele normen voldoet, bepaalt of die organisatie de gradatie brons, zilver of goud krijgt toegekend.

Burgers’ Zoo

Duurzaam ondernemen Burgers’ Zoo

Het internationale keurmerk beoordeelt het duurzaam ondernemen van een organisatie op de volgende terreinen: management (voldoen aan regelgeving), communicatie, maatschappelijke betrokkenheid, water, reiniging, afval, energie, bouwen en groen, mobiliteit gasten en medewerkers, eten en drinken, inkoop en textiel. In een reeks artikelen over duurzaam ondernemen in Burgers’ Zoo komt elke maand een concreet praktijkvoorbeeld aan bod.

Green Key Gold

Duurzaam (hemel)waterbeheer: het gebruik van grijs water

Steeds vaker leiden hevige regenbuien in bebouwd gebied tot wateroverlast, omdat het riool de hoeveelheid water die op daken en verharding valt nauwelijks aankan. Ook in ons park hebben we deze uitdaging het hoofd moeten bieden. Verstandig beheer van hemelwater is dus noodzaak. Zo vangen wij in het gebied rond de nieuwe makiverblijven regenwater van paden en daken op in wadi’s. In deze verlagingen in het maaiveld kan het water langzaam de grond in zijgen.

Burgers’ Zoo 2

Naast de wadi’s hebben we ook speciale opvangbassins voor hemelwater ontworpen, waarin met name het water terechtkomt dat op de daken van het Park Restaurant en de Kids Jungle valt. Dit zogenaamde grijze water gebruiken we onder meer om de bassins in het pinguïnverblijf en het olifantenverblijf te vullen en regelmatig te verversen. Het regenwater dat op de Desert en de Bush valt, wordt ook opgevangen in ondergrondse tanks en gebruikt om elke nacht de Bush te kunnen besproeien. En bij warme zomers kan het eerder opgevangen hemelwater uiteraard eveneens gebruikt worden om de beplanting van voldoende water te voorzien.

Burgers’ Zoo 3

Energie besparen door hoogteverschillen te benutten

Rond de nieuwe makiverblijven hebben we drie verschillende watergrachten aangelegd die de dieren en de bezoekers van elkaar scheiden. De drie grachten liggen op verschillende niveaus waardoor de ene gracht uitloopt in de andere gracht. Door het hoogteverschil zal het water van één gracht door de zwaartekracht naar de volgende lopen en aan het eind wordt het water weer omhoog gebracht. Door deze efficiënte en doordachte aanleg van de verblijven minimaliseren we het energieverbruik dat nodig is om het water rond te pompen, doordat we in deze keten slechts eenmaal water omhoog hoeven te pompen.

Foto’s en afbeeldingen via burgerszoo.nl

Bron: burgerszoo.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign