Lokale producenten: steeds meer voedsel ‘van boer naar bord’ in Drenthe

Door de coronacrisis kunnen veel lokale voedselproducenten hun waar niet langer via traditionele kanalen kwijt. Door het sluiten en sinds kort beperkte openstelling van de horeca zien ze een groot deel van hun afzetmarkt verdwijnen. Daarom komen ze met creatieve oplossingen om hun zuivel, brood, fruit en groenten direct te verkopen aan de consument. Ook in Drenthe bruist het van innovatieve voedselaanbieders. En daar maakt de consument steeds meer gebruik van.

Lokale

Foto via provincie.drenthe.nl 

Landelijke campagne lokale producenten

Sinds een aantal weken is er een landelijke campagne waarin lokale producenten de hoofdrol spelen. Met deze campagne en de landelijke beweging Support Your Locals worden wij opgeroepen om zoveel mogelijk lokale voedselproducten te steunen. Nu en ook ná de crisis, zodat iedereen kan blijven profiteren van kortere voedselketens. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Regionale ketens

Steeds meer experts pleiten al langere tijd voor kortere voedselketens. Bijvoorbeeld Rabobank directievoorzitter Barbara Baarsma, die tijdens een interview met Vroege Vogels zei: “Als verschillende voedselproducenten zoals tomatenkwekers, aardappeltelers, veehouders en anderen samen een keten zouden oprichten die op de regio is gericht, creëer je voedselstromen die stevig genoeg zijn om aan efficiënte regionale ketens te bouwen. Boeren hebben dan zelf de keuze om op de internationale of de regionale keten in te pluggen”.

Transparantie en vertrouwen

Korte afzetketens voor voedsel zorgen voor rechtstreekse handel tussen boeren en de consument. En dat is ook wat steeds meer consumenten willen: weten waar hun voedsel vandaan komt. Door transparant te zijn over de herkomst van producten ontstaat vertrouwen. Veel consumenten gaan voor eerlijk voedsel en vinden het tegelijk belangrijk om lokale producenten te ondersteunen. Het gevoel van ‘we doen het samen’ en ‘voor elkaar’ zorgt niet alleen voor verbinding in de maatschappij, maar geeft zo ook een boost aan de lokale economie. Juist nu tijdens de coronacrisis zien we deze trend toenemen en is er meer aandacht voor korte ketens … Lees verder

Lees verder op bron: provincie.drenthe.nl

 

Geef een reactie

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign