Met ABN AMRO Lease naar duurzame bouw & logistiek

Bedrijven uit de bouw en logistiek staan voor een grote opgave om hun materieel te verduurzamen. Met financiering tegen gunstige voorwaarden helpt ABN AMRO Lease ondernemingen om hun uitstoot omlaag te brengen. Bij buitenruimtespecialist Van Doorn uit Geldermalsen rijden er inmiddels al twintig elektrische bussen en veegmachines rond.

ABN AMRO Lease

Foto via abnamro.com/nl

Duurzamer worden

Acht op de tien bedrijven in Nederland namen in 2022 maatregelen duurzamer te worden. Maar in weinig sectoren wordt de urgentie om te verduurzamen meer gevoeld dan in de bouw en logistiek. Bedrijven uit deze sectoren krijgen steeds meer te maken met wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Bouwbedrijven worden geraakt door de stikstofcrisis, transportbedrijven worden geconfronteerd met lage-emissiezones of zelfs emissievrije zones in steeds meer steden.

ABN AMRO Lease

Door tegen gunstige voorwaarden emissievrije bedrijfsmiddelen te financieren, is ABN AMRO Lease een ‘partner in verduurzaming’, aldus Roel Winters, Directeur Lease Nederland. ABN AMRO Lease helpt bedrijven van alle groottes met lease-oplossingen. De meeste klanten zijn afkomstig uit de bouw, transport/logistiek, food en manufacturing. Stuk voor stuk sectoren die vaart moeten maken met verduurzaming om toekomstbestendig te blijven in een snel veranderende wereld.

Overheid stelt eisen

“Verduurzaming begint altijd bij de kernactiviteiten van je bedrijf”, legt Roel uit. “Denk aan je vrachtwagens en machines in de fabriek. Er vinden in veel branches ontwikkelingen plaats waarbij er geïnvesteerd wordt in duurzamere bedrijfsmiddelen. Opdrachtgevers, waaronder de overheid, stellen steeds meer eisen op het gebied van duurzaamheid. Bedrijven willen daarom meters maken, maar lopen aan tegen hoge kosten. Als leasemaatschappij kunnen wij dus een grote rol spelen in de verduurzaming van de economie.”

ABN AMRO Lease heeft daarvoor gunstige voorwaarden. Zo kan 100 procent van het bedrijfsmiddel worden gefinancierd, worden gunstige rentes gerekend en wordt de looptijd gekoppeld aan de economische levensduur (in plaats van de gebruikelijke vijf of zes jaar). Voor bedrijven betekent dit lagere maandlasten waardoor er meer geld overblijft voor verdere verduurzaming of andere investeringen.

Elektrische veegwagens

Van Doorn uit Geldermalsen kan erover meepraten. Het familiebedrijf is actief in aanleg en onderhoud van infrastructuur, verkeersmaatregelen en groenvoorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan het maaien van bermen en snoeien van beplanting en het onderhouden van infrastructuur, zoals vegen en kolkenreiniging. De onderneming werkt veel voor de Rijksoverheid, Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. Voor haar activiteiten maakt Van Doorn gebruik van zo’n tweehonderd vervoer- en transportmiddelen: van bestelauto’s en tractoren, tot vrachtwagens, kranen en veegmachines.

“Duurzaamheid speelt een grote rol binnen ons bedrijf”, zegt financieel directeur Martien Duel. “Tachtig procent van onze opdrachten worden uitgevoerd voor de overheid. Rijkswaterstaat wil in 2030 klimaatneutraal werken en legt die eis ook op aan aannemers.”

“We zijn er elke dag mee bezig”, bevestigt ook Barend van Doorn, voormalig directielid en tegenwoordig materieel beheerder. “Het is een enorme opgave om ons materiaal te elektrificeren. Op dit moment hebben we zo’n twintig elektrische bussen rondrijden en enkele elektrische veegmachines. Ook zijn we bezig met elektrische tractoren.”

Twee keer zo duur

Van Doorn is al ruim twintig jaar verbonden aan ABN AMRO. Al het grotere materieel is via ABN AMRO geleased. Martien: “We hebben bij ABN AMRO aangegeven dat we wilden inzetten op elektrificatie van onze bedrijfsmiddelen. Ons leasebudget was al jaren hetzelfde, maar elektrische busjes en vrachtwagens zijn twee keer zo duur als wat we nu hebben. ABN AMRO was direct bereid het leasebudget te verhogen. Bovendien kregen we 0,35 procent rentekorting omdat het gaat om duurzame bedrijfsmiddelen. Op een leasebudget van enkele miljoenen per jaar scheelt dat fors.”

Zowel ABN AMRO Lease als Van Doorn zijn nog niet klaar. Van Doorn wil in 2030 volledig elektrisch zijn. ABN AMRO Lease wil dat eind volgend jaar 20 procent van de gefinancierde bedrijfsmiddelen duurzaam is. Daarna wil ABN AMRO Lease het aandeel duurzame assets elk jaar met 15 procent verhogen.

Roel: “Graag gaan wij dan ook met onze klanten in gesprek om te kijken waar hun verduurzamingsambities liggen en wat hun pad is naar minder of geen uitstoot – en hoe wij daar met de optimale financieringsmix aan kunnen bijdragen.”

Naar een nieuwe norm

Roel vervolgt: “Samen met onze klanten staan we voor mooie kansen. Er is een enorm groeipotentieel. Innovatie, terugverdientijd en beschikbaarheid van materieel zorgen voor uitdagende keuzes voor klanten, maar ook voor ons. Maar ik geloof er sterk in dat weinig tot geen uitstoot bij heel veel bedrijfsmiddelen over vijf jaar de norm zal zijn.”

Bij Van Doorn hebben ze in elk geval geen spijt van de transitie die ze zijn ingegaan. Barend: “Er zijn nog genoeg uitdagingen, vooral qua beschikbaarheid. En een elektrische kraan kun je niet even naar een laadpaal rijden. Maar de elektrische veegwagens bevallen uitstekend en er liggen nog meer kansen. We doen het stap voor stap. Onder aan de streep geloven we dat elektrificatie de beste keuze is voor het milieu én voor de continuïteit van ons familiebedrijf.”

Bron: abnamro.com/nl

 

One Response to Met ABN AMRO Lease naar duurzame bouw & logistiek

  • Zonnepanelen voor bedrijven. Zelf goedkope Energie produceren. Machines met Wisselbatterij. Laden op de Zonnestroom en Snelle Batterij wissel. Geld verdienen met je eigen stroom. Dat levert veel geld op.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign