Milieuvriendelijk en duurzaam een baby opvoeden? Dat kan!

Wanneer je een baby krijgt, is het belangrijk om ook na te denken over de impact die dit heeft op het milieu. Een baby produceert namelijk aanzienlijk veel afval en heeft regelmatig nieuwe spullen nodig. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je baby milieuvriendelijk en duurzaam op te voeden. Hier zijn een aantal tips.

herbruikbare luiers

Kies voor duurzame en natuurlijke materialen

Koop duurzame en natuurlijke materialen voor je baby. Katoen, linnen, wol en bamboe zijn allemaal materialen die op een milieuvriendelijke manier kunnen worden geproduceerd. Daarnaast zijn deze materialen ook zacht voor de gevoelige huid van je baby.

Koop tweedehands spullen

Baby’s groeien snel en hebben vaak nieuwe spullen nodig, zoals kleding en speelgoed. Overweeg om tweedehands spullen te kopen in plaats van nieuwe. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd, maar is ook een stuk voordeliger voor je portemonnee.

Ga voor duurzame voeding

Kies voor duurzame voedingsopties voor je baby, zoals biologische groenten en fruit en vlees van verantwoordelijke landbouwbedrijven. Daarnaast kun je overwegen om zelf babyvoeding te maken, zodat je zeker weet wat erin zit.

Kies voor milieuvriendelijke babyverzorgingsproducten

Veel babyverzorgingsproducten bevatten schadelijke stoffen zoals parabenen en sulfaten. Kies voor milieuvriendelijke alternatieven, zoals natuurlijke zeep en shampoo, om de impact op het milieu te verminderen.

Gebruik herbruikbare luiers

Herbruikbare luiers zijn een duurzamer alternatief voor wegwerpluiers. Ze zijn wasbaar en kunnen meerdere keren worden gebruikt, waardoor er minder afval wordt geproduceerd. Bovendien zijn moderne herbruikbare luiers gemaakt van absorberende stoffen, waardoor ze net zo goed werken als wegwerpluiers.

Een van de meest duurzame keuzes die je kunt maken als ouder, is om te kiezen voor herbruikbare luiers. Wegwerpluiers veroorzaken namelijk enorm veel afval en hebben een enorme impact op het milieu. Volgens onderzoek van Milieu Centraal gebruikt een baby ongeveer 6.500 luiers voordat hij of zij zindelijk is. Dit komt neer op zo’n 1.000 kilo afval per baby. Daarnaast bevatten wegwerpluiers vaak schadelijke stoffen en chemicaliën, wat niet goed is voor de gezondheid van je baby.

Door te kiezen voor duurzame en natuurlijke materialen, herbruikbare luiers te gebruiken, milieuvriendelijke babyverzorgingsproducten te kopen, tweedehands spullen te kopen en te kiezen voor duurzame voeding, kun je de impact op het milieu verminderen.. Door deze tips toe te passen, kun je je baby op een verantwoorde en duurzame manier opvoeden.

 

One Response to Milieuvriendelijk en duurzaam een baby opvoeden? Dat kan!

  • Katoen en bamboe zijn niet echt milieuvriendelijke stoffen.

    Katoen is jammer genoeg een grondstof met een grote ecologische impact. Het kweken ervan verbruikt een zeer grote hoeveelheid landbouwoppervlakte en water: twee essentiële elementen voor de groeiende wereldbevolking en de toekomst van onze planeet.
    Kleding dat op de markt komt van bamboe, is vaak gemaakt van viscose. Viscose is een vezel die van planten wordt gemaakt en is erg populair in de mode-industrie. Achter de productie van viscose zit een scheikundig proces, dat erg schadelijk is voor milieu, mens en dier. Daarnaast dumpen viscosefabrieken vaak productiewater met chemicaliën in rivieren of meren.

    Er is een ook groenere manier om bamboetextiel te maken. Dit is de mechanische methode waarbij de bamboe eerst wordt vermalen en verhit. Vervolgens wordt het afgebroken met natuurlijke enzymen. Dan blijft er een papperige massa over waar garen van gespannen worden. Dit proces is milieuvriendelijk. Wel is het tijdrovend, waardoor niet veel producenten hiervoor kiezen.

Geef een reactie