MRA-elektrisch gaat voor intelligente laadpalen

MRA-elektrisch: woensdag 4 juli werd de eerste intelligente laadpaal binnen de provincie officieel in gebruik genomen. Intelligente laadpalen koppelen vraag en aanbod van elektriciteit aan elkaar. Ook kan door de innovatieve software de e-rijder straks zelf kiezen op welk moment van de dag geladen wordt, op basis van het aanbod aan duurzame energie. De gemeente Amstelveen heeft de primeur met de allereerste duurzame laadpaal van deze nieuwe generatie.

MRA-elektrisch

De gemeente Amstelveen heeft de primeur met de allereerste duurzame laadpaal van deze nieuwe generatie. Foto via noord-holland.nl

Nog 2 primeurs

Dit gebeurde tijdens de bijeenkomst ‘Smart and Cross-border Charging’ georganiseerd door het projectbureau MRA-Elektrisch en het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL), dat ontwikkelingen op het gebied van publiek laden van elektrisch vervoer in Nederland stimuleert. Tijdens deze bijeenkomst werden nog 2 primeurs bekendgemaakt; ‘roaming voor elektrische auto’s in Europa’ en ‘nieuwe generatie laadpalen met schone energie’.

Slimme laadpaal stap in echt duurzaam rijden

Slimme laadpalen laden in de daluren, als de vraag naar elektriciteit niet op z’n piek is. Met de nieuwe generatie intelligente laadpalen komt er nog een voordeel bij, vanaf nu kan er ook worden geladen wanneer er veel zonne- of windenergie geproduceerd wordt. Hiermee gaat elektrisch rijden een nieuwe fase in; duurzaam opladen met duurzaam opgewekte energie. Ook zijn elektrische rijders geïnteresseerd in voordelige laadtarieven. De intelligente laadpalen die MRA-Elektrisch vanaf nu plaatst, worden gekoppeld aan de Amsterdam Power Exchange (APX), de spotmarkt voor elektriciteit. Dankzij de nieuwe software in de laadpaal kunnen auto’s met duurzaam opgewekte stroom worden opgeladen. De gunstigste prijs van de stroom wordt op de beurs bepaald op basis van vraag en aanbod.

Roaming binnen Europa

Elektrisch rijden houdt niet op bij de gemeente-, provincie- of landsgrens. EV-rijders willen namelijk overal zorgeloos en betaalbaar hun elektrische auto kunnen opladen. De oplossing ligt in grenzeloos laden. Binnen het Europese project ‘evRoaming4EU’ bundelen vier landen hun krachten en delen kennis om het laden binnen Europa over grenzen heen transparant en uniform te maken.

Projectbureau MRA-Elektrisch

Sinds 2012 werken 80 gemeenten en de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht samen binnen het project MRA-Elektrisch. Via MRA-Elektrisch wordt elektrisch rijden gestimuleerd door onder meer publieke laadpalen te plaatsen. Zo worden ontwikkelingen in de markt ondersteund en beleidsdoelen rond luchtkwaliteit en klimaat gerealiseerd. Door samenwerking te organiseren tussen overheden, kennisinstellingen en marktpartijen en op die manier kennis en kosten te delen, lukt wat individuele partijen niet lukt. In Nederland rijden op dit moment bijna 120.000 elektrische voertuigen, waarvan een belangrijk deel in de drie provincies. Naar verwachting zet de groei zich voort en dus ook de vraag naar meer oplaadpunten. Dankzij investeringen van MRA-Elektrisch ontstaat een solide netwerk van laadpunten en kunnen steeds meer duurzame kilometers gereden worden. De huidige 2300 worden nog dit jaar aangevuld met 1000 extra laadpunten.

Meer weten? Kijk op www.mrae.nl

Bron: www.noord-holland.nl

 

Geef een reactie