Next step: de volgende 10 elektrische Ebusco bussen naar Multiobus in België

Ebusco levert medio 2021 alweer 10 nieuwe elektrische bussen in België. Multiobus heeft deze 10 Ebusco 2.2 bussen besteld voor het stads- en streekverkeer in Vlaanderen, regio Vlaams Brabant. De onderaannemer van De Lijn wil hiermee aantonen dat het nu absoluut het juiste moment is voor Zero Emissie bussen; bussen zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Deze tien bussen worden toegevoegd aan de twee Ebusco elektrische bussen die al bijna 2 jaar voor Multiobus in Tienen & omstreken rijden. De bussen dragen bij aan schoner en stiller busvervoer in Vlaanderen.

Ebusco

Afbeelding via ebusco.nl 

Schoon en geruisloos busvervoer

Vanaf het voorjaar van 2021 zullen 10 splinternieuwe elektrische Ebusco bussen in het Hageland en in het oosten van Vlaams Brabant rijden. Dit alles onder de vlag van De Lijn. Multiobus toont hiermee opnieuw aan dat België absoluut klaar is voor schoon en geruisloos busvervoer. Zelfs de stroom voor de elektrische bussen wekt Multiobus helemaal zelf op met haar eigen zonnepanelen.

Grote bijdrage aan de klimaatdoelstellingen België

Met deze bussen levert Multiobus een belangrijke bijdrage aan de uitdagende klimaatdoelstellingen die Europa aan België heeft opgelegd. Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 35 procent verminderen ten opzichte van 2005. De 100% elektrische bussen stoten geen CO2, NOx en fijnstof uit. Per bus levert dit 1 kg CO2 reductie per gereden kilometer op. Uitgaande van deze order inclusief de 2 bussen die al rondrijden, levert dit op jaarbasis dus naar verwachting een CO2-reductie van 1000 Ton op.

Het barst van de innovaties in deze nieuwe bussen

Multiobus is de eerste operator in België waar geen spiegels meer aan de bussen worden bevestigd; slimme camerasystemen vervangen deze voor optimale veiligheid van passagiers en medeweggebruikers. Dode hoeken zijn nog beter zichtbaar en de infrarood functionaliteit zorgt ’s nachts voor kraakheldere beelden. De chauffeurs zijn uitermate tevreden over het elektrisch rijden en het hoge comfort van de elektrische bussen: de stilte bij het rijden, geen stinkende dieselgeur meer en hoge duurzaamheid zijn een echte meerwaarde. Ook aan comfort voor de passagier is geen gebrek: er zijn in de gehele bus USB-poorten én wifi aanwezig.

Vertrouwen in Noorderburen

Multiobus spreekt hiermee haar vertrouwen uit aan Ebusco, de Nederlandse pionier in elektrisch busvervoer. Medio 2018 leverde Ebusco al 2 100% elektrische bussen aan Multiobus. Dat was destijds een ware primeur in België. Deze bussen zijn inmiddels 2 jaar op de weg en hebben hun succes bewezen: ze kunnen 90 passagiers vervoeren en rijden gemiddeld 250-350 kilometer per dag op 1 acculading. ’s Nachts laden de bussen op in het depot.

Flexibel opladen van de autobussen

Een van de redenen dat Multiobus weer voor Ebusco als leverancier heeft gekozen is het grote rijbereik van de 100% elektrische batterijbussen. Met deze erg bedrijfszekere voertuigen kan er maar liefst 350 km gereden worden zonder opladen. Bovendien zullen deze voertuigen ook nog kunnen opgeladen worden via de inverted-pantograaf op het dak van de autobussen. Dit geeft de bijkomende mogelijkheid om een nog ruimere actieradius van de voertuigen te bereiken. Een volle dagdienst is dan perfect mogelijk en zorgt voor extra flexibiliteit bij de inzet van de elektrische bussen op diverse buslijnen. Het diffuse lijnenpatroon maakt dat “depotcharging” de meest interessante manier is om de voertuigen op te laden. Dit scheelt aanzienlijk in de investeringen die gemaakt moeten worden qua laadinfrastructuur en oplaadtijd.

Olivier van Mullem, CEO Multiobus;

“Wij wekken onze eigen stroom op met zonnepanelen, laden de bussen slim op met Powerpacks in de nacht en door de grote batterijcapaciteit kunnen de bussen de hele dag rijden zonder tussentijds bij te laden. Hierdoor moet de TCO van deze elektrische Ebusco bus quasi gelijk zijn aan de traditionele dieselbus”.

Peter Bijvelds, CEO Ebusco;

“We passen de nieuwste innovaties toe op onder andere het gebied van batterijtechnologie en laadinfrastructuur. De LFP-batterijtechnologie in deze bussen is de beste en veiligste batterij die er op de markt is. Multiobus gaat haar bussen eenvoudig met de stekker opladen op het depot. Door de combinaties van al deze innovaties kunnen deze bussen met gemak 350 km rijden op één acculading.”

Bron: ebusco.nl

 

One Response to Next step: de volgende 10 elektrische Ebusco bussen naar Multiobus in België

  • Laden met stroom van Lokale Zonneparken met Powerpacks. Mooi verhaal. Perfect. waarom maar 10 bussen. in Groningen hebben we al 150 elektrische bussen maar laden weer niet op Powerpacks met stroom van Lokale Zonneparken. Delen kennis en ervaring Multiobus en Groningen zou mooi zijn.
    wat betreft laden met Zonneparken en Powerpacks.

Geef een reactie

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign