De batterij is een superhandige manier om lichten of apparaten te laten werken zonder uitstoot van CO2. Ook in auto’s, scooters en elektrische fietsen en andere apparaten zitten batterijen, die we accu’s noemen. De batterij is dus het ideale wapen tegen de klimaatverandering. Toch zit er een keerzijde aan batterijen en accu’s: ze zijn giftig voor het milieu. Maar misschien is ook door nu een oplossing voor in de vorm van hout.
Bron: Unsplash/Roberto Sorin. https://unsplash.com/photos/ZZ3qxWFZNRg
Belangrijke ontdekking voor batterijen en accu’s
Jarenlang waren onderzoekers al op zoek naar een zogenoemde solid-state-batterij, dat is dus een batterij die met een vaste stof de energie transporteert in de accu of batterij en niet met vloeibare stoffen. Het was moeilijk om zo’n materiaal te vinden maar Amerikaanse zoekers denken het nu in hout gevonden te hebben. Het materiaal dat uit het uit het hout wordt gewonnen heet cellulose-nanofibrillen. Dit materiaal wordt gecombineerd met koper. Het materiaal is ondanks hout als bron minder brandbaar dan de huidige batterijen die gebruikt worden. Het materiaal is niet alleen een stuk veiliger en milieuvriendelijker dan de lithium-ionbatterijen die we nu gebruiken, het materiaal is ook een stuk flexibeler en dunner. Dat biedt tal van mogelijkheden dus als het op grotere schaal wordt geproduceerd.
Duurzaamheid huidige batterijen
Naast gewone lithium batterijen zijn er ook alkaline batterijen die een stuk minder lang meegaan. Als oplossing daarvoor is oplaadbare batterijen bedacht. Deze batterijen werken gewoon in al je apparaten, van zaklamp tot kinderspeelgoed, maar kunnen weer opgeladen worden in een speciaal daarvoor bestemd apparaat. Hoewel oplaadbare batterijen misschien minder belastend zijn voor het milieu, lossen ze het gevaar van brand of andere chemische reacties niet op. Alle batterijen zijn gevaarlijk, lezen we op de technische website MonederoSmart. Als je batterijen namelijk laat ontladen of te lang in een apparaat laat zitten kan er een soort waterstofgas ontstaan. De isolerende afdichtingen scheuren hierdoor. Ook kunnen batterijen roesten of stoffen kunnen lekken. Breng daarom je batterijen altijd naar een daarvoor bestemde plaats als je ze weggooit.
Brandgevaar van accu’s
Net als gewone batterijen werken ook accu’s op lithium. Hoewel deze accu’s belangrijk zijn in de energietransitie, zorgen ze ook wel eens voor problemen door het brandgevaar. Een houten batterij zou dit op kunnen lossen, want heel soms vliegen er telefoons, laptops en soms ook accu’s van elektrische fietsen of steps in brand. Je kunt dit soort ongelukken niet altijd voorkomen, maar de brandweer in Nederland adviseert je toch maar om bijvoorbeeld je telefoon niet ‘s nachts naast je bed op te laten laden. Hoewel deze schade sporadisch plaatsvindt, is het toch goed om voorzorgsmaatregelen te nemen en altijd de instructies van een nieuw product met accu goed door te nemen.