PDENH investeert in duurzame tankcontainers van CPT. Lichtgewicht container drukt logistieke kosten

CPT, producent van lichte composieten tankcontainers, ontvangt financiering van PDENH. Met de financiering draagt PDENH bij aan reductie van de CO2 uitstoot van de logistieke sector. Het duurzaamheidsfonds gelooft dat vervoerders en verladers kiezen voor zowel de duurzaamheid van deze oplossing als de kostenbesparing, die kan oplopen tot 10 procent.

tankcontainers

Foto via tankwell.nl 

Transport is kostbaar

Financieel, maar ook qua belasting van het milieu. Los van de energie die nodig is om de massa zelf te vervoeren, dienen veel vloeistoffen op specifieke temperatuur gehouden te worden. Dit stelt eisen aan de eigenschappen van de tankcontainers waarmee het transport plaatsvindt. CPT ontwikkelde de revolutionaire Tankwell container met een tank van vezelversterkte kunststof, die traditionele stalen vloeistofcontainers op al deze vlakken verslaat.

Voor PDENH is CPT een logische partner, vertelt Merijn ten Thije, Investment Manger bij PDENH: “Tankwell is een bewezen product dat al volop in de praktijk wordt toegepast. Daarnaast zijn er zowel op het vlak van duurzaamheid als kostenbesparing duidelijke incentives aanwezig bij logistieke bedrijven om het gebruik van deze containers te intensiveren.” Kansen voor schaalvergroting ziet ook CPT zelf, bij monde van Casper Willems, directeur van CPT: “Los van de evidente voordelen van kostenbesparing, maken veel vervoerders afspraken over het terugbrengen van de uitstoot van CO2. Onze oplossing stelt vervoerders en hun klanten in staat de CO2 footprint van vloeistoftransport met 5 procent te verminderen.”

Tankwell lichtgewicht tankcontainers

De door CPT ontwikkelde container is zo’n 40 procent lichter dan stalen vloeistofcontainers en daarmee de lichtste in de wereld. Door het lagere gewicht kan per transport 5 procent meer lading meegenomen worden, waardoor het aantal vervoersbewegingen met hetzelfde percentage verminderd kan worden. Tankwell tanks worden al zo’n vijf jaar commercieel ingezet voor het bulkvervoer van allerlei vloeistoffen. Zo’n 450 containers zijn op dit moment in gebruik bij enkele grote vloeistofvervoerders.

Over CPT

Composite Production Technology uit het Noord-Hollandse Wieringwerf ontwikkelde in samenwerking met onder meer de Universiteit van Delft een speciale methode om grote composiet druktanks te maken. Door een unieke combinatie hiervan met een stalen frame, is hieruit de Tankwell lichtgewicht tankcontainer ontstaan. Het bedrijf maakt met haar producten efficiënte en duurzame vloeistof bulklogistiek mogelijk.

Over PDENH

Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland is een investeringsfonds voor gevestigde en startende bedrijven en projecten, die zich richten op energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie en die daarmee bijdragen aan de duurzame economie in Noord-Holland. Ook andere duurzame innovaties kunnen in aanmerking komen voor een investering. Het fonds is opgericht en gefinancierd door de Provincie Noord-Holland en wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.

Bron: PDENH, Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland

 

One Response to PDENH investeert in duurzame tankcontainers van CPT. Lichtgewicht container drukt logistieke kosten

  • Composiet versterkte containers geven een CO2-verlaging bij het transport omdat ze een stuk lichter zijn dan RVS. Maar de recycling van kunststof versterkte composieten is ronduit dramatisch. Aan de ene kant los je een probleem deels op (CO2-reductie) maar aan de andere kant creëer je een dijk van een afvalprobleem. Kortom het lijkt mij dat het middel zo mogelijk erger is dan de kwaal.

Geef een reactie

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign