Plasticvrij: vanaf 01.01 op de vliegvelden en vluchten in Dubai

De twee luchthavens van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten worden vanaf 1 januari plasticvrij. Afgelopen juni kondigden Dubai International Airport (DXB) en Dubai World Central Airport (DWC), samen goed voor 90 miljoen passagiers per jaar, al aan al het eenmalig plastic uit te bannen. Nu wordt daad bij woord gevoegd, en luchtvaartmaatschappijen volgen.

Plasticvrij

Foto via Emirates luchtvaartmaatschappij 

Op luchthavens zijn tal van bedrijven gevestigd die reizigers bedienen met eenmalig plastic, denk aan winkels en restaurants. In Dubai gaat het om meer dan 250 van dergelijke bedrijven. Hiervan staat 95% achter het initiatief om eenmalig plastic gefaseerd te vervangen. Het gaat bijvoorbeeld om plastic bestek, rietjes en tasjes. Interessant is dat onder die bedrijven ook multinationals als McDonalds en Starbucks te vinden zijn. Wanneer deze bedrijven laten zien wat ze op de luchthavens van Dubai voor elkaar krijgen, is er geen excuus om dat op andere luchthavens niet ook te doen, ook als het initiatief daarvoor niet van de luchthaven komt.

Plasticvrij

Emirates luchtvaartmaatschappij heeft inmiddels aangekondigd eenmalig plastic aan boord te verminderen, zoals het vervangen van plastic rietjes. Plastic flesjes worden ingezameld voor recycling, en dat zijn er 150.000 per maand. Een andere maatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Airways, belooft in 2022 80% minder eenmalig plastic te gebruiken. Deze maatschappijen volgen het initiatief van de luchthavens, maar zijn niet de eerste die plasticvrije vluchten aanbieden. De Portugese luchtvaartmaatschappij Hi Fly schreef geschiedenis toen het een jaar geleden enkele de eerste plasticvrije vluchten organiseerde. Inmiddels is op al hun vluchten het eenmalig plastic vervangen door duurzamere alternatieven. Volgens schatting van de Mirpuri Foundation produceren luchtvaartmaatschappijen dagelijks 15 miljoen kilo eenmalig plastic, of per vliegtuig dagelijks circa 150 kilo.

Hopelijk volgen Schiphol en KLM snel.

Plasticvrij 2

Foto: Mirpuri Foundation

Bron: plasticsoupfoundation.org

 

Geef een antwoord

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign