Project Cece: “Zo zorg je er voor dat je niet onnodig kleding koopt”

Dé oplossing voor een duurzamere mode-industrie is als er minder kleding wordt gemaakt en gekocht. Maar hoe zorg je er nou voor dat je toch kunt blijven genieten van kleding, zonder dat je daarvoor elke week een nieuw item aan je al uitpuilende kast toevoegt? In deze blog deel ik mijn favoriete tips! En echt, als ik het kan, kun jij het ook!

zorg

Tip 1: Schrijf je uit voor nieuwsbrieven van kledingwinkels

Bij mezelf herkende ik het volgende patroon: was ik eerst helemaal tevreden met mijn kledingkast, kreeg ik een nieuwsbrief met afgeprijsde kleding binnen en ik voelde weer de noodzaak om dat nieuwe item of iets wat er op lijkt toch maar aan te schaffen. Zeker als er ook nog een lekkere korting op zit. Onnodig, want meestal had ik een vergelijkbaar kledingstuk al lang in mijn kast hangen. Wat hielp? Me uitschrijven voor alle promomails bomvol kortingen van winkels en alleen nog geabonneerd te blijven op nieuwsbrieven die daadwerkelijk leuke dingen delen, zoals informatie of outfitinspiratie.

Tip 2: Huren in plaats van kopen

Mode hoort natuurlijk gewoon leuk te zijn en een duurzame manier van omgaan met kleding hoeft niet te betekenen dat je de komende 30 jaar in dezelfde outfits rondloopt. De ultieme oplossing is het lenen of huren van kleding. Ten eerste is het een geweldige manier om te kijken of je dat kledingstuk wat je zo graag wilt hebben écht gaat dragen. Zo voorkom je miskopen. Ten tweede is het een duurzame manier om je persoonlijke stijl te ontwikkelen en lekker te testen en experimenteren met modekleuren. Als laatste is huren ook een geweldige oplossing voor specifieke momenten; een unieke outfit voor je datenight, een geweldige jurk voor een bruiloft etc. Kijk vooral eens bij kledingbibliotheek Lena of Borrow A Brand!

Tip 3: Haal meer uit je kledingkast

Hoe vaak varieer jij je outfits? Vaak maken we bepaalde kledingcombinaties en trekken die elke keer weer uit de kast, terwijl er meestal nog veel meer leuke combinaties te bedenken zijn met dezelfde kledingstukken. Tegenwoordig zijn er allerlei outfit planning apps die je helpen met het bedenken van nieuwe combinaties en het organiseren van je kledingkast. Doe er je voordeel mee!

Tip 4: Ga deze checklist af voordat je een nieuw kledingstuk koopt

Stel jezelf de volgende vragen voordat je een nieuw kledingstuk koopt:

Wil ik nu iets nieuws kopen omdat ik het nodig heb of omdat ik me slecht/goed voel?
Ga ik dit vaker dan 50 keer dragen?
Geef ik dit geld uit bij een winkel of merk dat past bij mijn normen en waarden?

Tip 5: Wees creatief

Van kledingruilen tot tweedehands shoppen; er zijn een hoop duurzame manieren om toch dat gevoel van iets “nieuws” te krijgen zonder dat daar een nieuw item voor gemaakt hoeft te worden.

Door: Melissa Wijngaarden

Bron: projectcece.nl

Project Cece

 

Project Cece is de grootste verzamelwebsite voor duurzame en eerlijke kleding van Europa. Bij alle kleding is inzichtelijk weergegeven op welke manier het duurzaam is, welke keurmerken het heeft en wat het verhaal is achter de kleding. De duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk! Check onze site: Projectcece.nl

zorg kleding

 

Geef een reactie