Reuzedei Akkrum en zonnebootrace: duurzaamheid in alle vormen en maten

Duurzaam Actueel was op zaterdag 28 mei aanwezig met de redactie en de fotoploeg op dit geweldige evenement in Akkrum. Complimenten aan de organisatie en de bewoners van Akkrum. Onze ploeg heeft een uitstekende dag gehad. Alle actie op het water goed te zien, verslag van het geheel was klasse en de voorzieningen top! Via de foto’s in dit artikel geven wij een impressie van deze dag op het water. Wij genieten nog na en wilden dit graag met jullie delen:

Akkrum

Reuzedei Akkrum

De Reuzedei Akkrum, het evenement voor duurzaam wonen, werken en leven in Noord-Nederland, was op zaterdag 28 mei terug met een 10de editie. Met aanbieders van (h)eerlijk voedsel, duurzame producten van meubels tot zonnepanelen en mobiliteit met hybride en elektrische voertuigen, werd het thema duurzaamheid toegankelijk gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek.

Akkrum 2

“Duurzaamheid is een heel breed begrip en dat betekent dat je van alles tegen kwam op de Reuzedei,” vertelt Antje Kneefel, secretaris van de Reuzedei. “We hadden dit jaar bijvoorbeeld een plantenasiel op de markt. Dat houdt in dat je oude stekjes of planten kan inleveren, die vervolgens weer worden opgeknapt. Dat concept kende ik nog niet. Ook hadden we dit jaar een primeur: een demonstratie van een zelfrijdende auto die in Friesland is gemaakt. Zo was er voor ieder wat wils.”

akkrum 3

NK GroenLeven Zonnebootrace

Een belangrijk onderdeel van de Reuzedei is het Nederlands kampioenschap Zonnebootrace, waar GroenLeven trotse hoofdsponsor van is. Het kampioenschap vond plaats op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei. De deelnemers streden met een duurrace van 55 kilometer en een rondje Akkrum om de titel. Er was ook een wedstrijd voor de jongere generatie: de Young Solar Challenge. Op zaterdag raceten teams met jongeren van 14 tot 17 jaar van middelbare scholen uit heel Nederland met zelfgemaakte zonneboten tegen elkaar.

Boei Akkrum

Maarten de Groot, manager marketing & communicatie van GroenLeven: “GroenLeven ontwikkelt duurzame energie voor een schonere en betere wereld voor de generaties na ons. Om de overstap naar groene energiebronnen te maken hebben we veel technici nodig. Nu, maar ook in de toekomst. Daar willen we als GroenLeven een belangrijke rol in te spelen. Bij de NK Zonnebootrace komt voor ons alles samen: de jeugd die echt de vaart wil brengen in de energietransitie en interesse heeft in duurzame energie en techniek. We willen de jeugd hiermee graag enthousiasmeren en stimuleren om zich blijven te ontwikkelen in de techniek en om bij te dragen aan de belangrijke energietransitie!”

spanning

Mini-zelfbouw Solar Race

Willem Biesheuvel, hoofd projectmanagement bij GroenLeven, organiseerde een wedstrijd voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool: de Mini-zelfbouw Solar Race. De kinderen werden uitgedaagd om zelf een mini-zonnebootje in elkaar te zetten met een bouwpakket en daarmee te racen. Willem: “Zo leren we jonge kinderen meer over zonne-energie en de werking daarvan. Het is heel inspirerend om te zien dat je met één zonnecel al een motor aan een bootje kan laten draaien.”

wal

Uitslagen NK GroenLeven Zonnebootrace 2022

Het NK GroenLeven Zonnebootrace in Akkrum bestaat uit drie onderdelen welke met elkaar het toernooi vormen. Klik hier voor de uitslagen van de verschillende onderdelen (Endurance, Rondje Akkrum & Sprint) terug te vinden.

zwevend

Pech, karakter en supersportief!

En in zo’n uitdagend evenement kun je ook heel veel pech hebben. Wanneer de boot van je team midden in de race om slaat, de bestuurder onder water is en je materiaal zinkt … en dus niet kunt winnen. Toon je heel veel lef en sportiviteit om dan maar op roeiende spierkracht (in plaats van zonnepower) toch over de finish te gaan. Door op karakter, Solarboot Team Emden!

Solarboot Team Emden

 

Hoofdsponsor: GroenLeven

Subsponsor: Stifting Elektrysk Farre Fryslân

Foto’s: Duurzaam Actueel

Bron: nkzonnebootrace.nl

  

 

Geef een reactie