’s Middags gourmetten milieuvriendelijker dan ’s avonds

Naar schatting komt tijdens de komende kerstdagen in zo’n 1,2 miljoen Nederlandse huizen het gourmetstel weer op tafel. Dat de grote hoeveelheid vlees die op de bakplaat bereid wordt een flinke milieu-impact heeft moge duidelijk zijn. Energiebedrijf Zonneplan becijferde echter dat ook het moment waarop je het gourmetsel aanslingert nogal wat uitmaakt. Wie ervoor kiest ’s middags te gourmetten in plaats van ’s avonds, stootte daarmee vorig jaar met kerst nog 47 procent minder CO2 uit.

gourmetten

Dat zit zo: overdag bestaat een groot deel van de zogeheten elektriciteitsmix uit groene stroom, afkomstig uit de wind en de zon. Die stroom is dus grotendeels CO2-vrij. Foto via shutterstock.com

Gourmetten met kerst

Volgens het jaarlijkse Kerstonderzoek van Albert Heijn gaat 41 procent van de Nederlanders dit jaar met kerst gourmetten. Wanneer we dit gemiddeld met zes personen doen, komt dit neer op bijna 1,2 miljoen gourmetstellen. ’s Middags drie uur lang gourmetten in plaats van ’s avonds scheelde de afgelopen vijf jaar gemiddeld 53 gram CO2-uitstoot, zo rekende Zonneplan uit. Dat had een totale uitstootbesparing van bijna 65 duizend kilo CO2 opgeleverd. Daarvoor kan een vliegtuig 520 keer heen en weer vliegen van Amsterdam naar Londen.

CO2-intensiteit

Dat zit zo: overdag bestaat een groot deel van de zogeheten elektriciteitsmix uit groene stroom, afkomstig uit de wind en de zon. Die stroom is dus grotendeels CO2-vrij. ’s Avonds gaat de wind vaak liggen en is bovendien de vraag naar stroom groter dan overdag. Tijdens die uren wordt het gros van onze stroom in gas- en kolencentrales opgewekt. Vandaar dat de zogeheten CO2-intensiteit in de avonduren doorgaans aanzienlijk hoger is dan overdag.

gourmetten energie

Verschillen steeds groter

Door het toevoegen van steeds meer wind- en zonneparken worden de verschillen in CO2-intensiteit tussen de middag- en avonduren almaar groter. Het weer is dan ook van grote invloed op de daadwerkelijk te behalen ‘CO2-winst’ tijdens de komende kerstdagen. Belooft het weerbericht dat het overdag flink gaat waaien? Dan loont het extra om je mini-pannenkoekjes alvast ’s middags te verorberen. Bijkomend voordeel is dat je dan ’s avonds ook nog eens energie hebt om gezellig een spelletje te doen, in plaats van uit te buiken op de bank!

Bron: zonneplan.nl 

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign