Scania opent grootste industriële zonnedak van Nederland

Scania heeft het grootste industriële zonnedak van Nederland gerealiseerd en zet hiermee flinke stappen richting een energieneutrale truckproductie. Op woensdag 25 april hebben Algemeen Directeur Magnus Ivansson en gedeputeerde Annemieke Traag symbolisch de openingshandeling verricht.

Zonnedak

Magnus Ivansson: “Met de komst van dit zonnedak is grote vooruitgang op het gebied van duurzame energie geboekt. Wij halen 60-70% van onze energie uit onze zonnepanelen. Scania is blij met de samenwerking tussen alle betrokken partijen. De Provincie heeft met haar deelnemingen een cruciale rol gespeeld.” Tijdens de openingshandeling heeft Magnus Ivansson een wereldbol overhandigd aan Annemieke Traag. “Scania wil haar zonne-energie graag doorgeven aan de wereld van morgen. Met deze wereldbol leveren wij (symbolisch) duurzame energie aan het Bevrijdingsfestival Overijssel.”

zonnedak

Scania is hiermee echt een voorbeeld voor andere grote bedrijven in de provincie. Foto via scania.com

Gedeputeerde Annemieke Traag

Gedeputeerde Annemieke Traag voor Energie, Milieu en Europa, bedankte Scania voor deze bijdrage en is verheugd over de opening van zonnedak van Scania: “Dit zonnedak draagt bij aan de energiedoelstellingen van het programma Nieuwe Energie Overijssel. Scania is hiermee echt een voorbeeld voor andere grote bedrijven in de provincie. Wij hebben dit initiatief dan ook van harte ondersteund met een lening vanuit ons Energiefonds Overijssel.”

Energiefonds Overijssel

Energiefonds Overijssel is een fonds dat de provincie Overijssel inzet om de energiedoelstellingen te realiseren. In 2023 moet 20% van het Overijsselse energieverbruik van duurzame bronnen komen, met als uiteindelijk doel energieneutraal in 2050. Het fonds richt zich op ondernemers, woningbouwcorporaties en andere maatschappelijke organisaties.

Energiepark Scania

Het zonnepark op dak wordt onder de noemer Energiepark Scania ondersteund door een opgerichte ESCo (Energie Service Company) in samenwerking met het Energiefonds Overijssel. De Zwolse organisatie Zonneplan heeft de panelen geleverd en geïnstalleerd en zal deze nog 15 jaar lang onderhouden.

Vermindering CO2-uitstoot

Het zonnepark van Scania past tevens in de opgave van de gemeente Zwolle om in 2020 de (schadelijke) CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Gebruik maken van vrij liggende daken helpt deze opgave versneld binnen bereik te brengen.

Bron: www.scania.com

 

Geef een reactie