Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus

Op de campus van de Universiteit Twente is het SlimPark Living Lab officieel geopend. Deze proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe, duurzame energietechnologieën te onderzoeken en te implementeren. Het SlimPark project werd officieel geopend door ir. Roelof Bleker, burgemeester van Enschede, prof. dr. Vinod Subramaniam, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Twente en Richard Kokhuis, directeur van het betrokken bedrijf AmperaPark uit Enschede.

SlimPark Living Lab

Foto via utwente.nl

Over SlimPark Living Lab

Met het SlimPark Living Lab onderzoekt de Universiteit Twente hoe het opwekken van zonne-energie op de parkeerplaats, de opslag in batterijen, en het duurzaam en slim laden van elektrische auto’s, een geïntegreerd energiesysteem kan vormen. In tegenstelling tot veel andere projecten, zijn de technische vraagstukken niet vooropgesteld, maar staat juist de behoefte van de eindgebruiker centraal. Een door studenten ontwikkelde app geeft de onderzoekers inzicht in hoe en wanneer de opgewekte zonne-energie zo slim mogelijk te verdelen is tussen de ingeplugde auto’s. Bovendien zorgt het energiemanagementsysteem ervoor dat het elektriciteitsnetwerk niet overbelast wordt.

Prof. dr. Johann Hurink:

“Wij waren er al altijd van overtuigd dat de energietransitie van groot belang is, maar de actuele situatie in Oost-Europa laat zien dat een versnelling van essentieel belang is, niet alleen voor het milieu en de samenleving, maar ook voor de economie.”

Waarom SlimPark Living Lab

De energietransitie is in volle gang en dat brengt uitdagingen met zich mee. Het vraagt om een samenspel van technologie, mens, maatschappij en beleid, dat zal leiden tot ingrijpende veranderingen in de samenleving. Daarom slaan wetenschappers van de UT, de bedrijven AmperaPark, Elaad Mennekes en Kiwatt, en andere onderzoeksinstellingen de handen ineen.

Dit project past volgens Johann Hurink, Hoogleraar toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente, perfect bij de visie van de UT: “Met het SlimPark project brengen we fundamenteel onderzoek en praktijk bijeen, waardoor een samenwerking van technologische, sociale en maatschappelijke disciplines tot stand komt. Daarmee is dit project een ideaal voorbeeld voor UT’s ‘high tech, human touch’ benadering.”

SlimPark Living Lab laden

Foto via utwente.nl

Zelf je auto inpluggen?

Dat kan! Het SlimPark Living lab, met het zonnelaadstation van AmperaPark, is gevestigd op de parkeerplaats voor het gebouw Paviljoen (gebouwnummer 6).

Door: J.C. Vreeman (Jochem) Persvoorlichter 

Bron: utwente.nl

 

One Response to Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus

  • Slim Living Lab in Kropswolde. Dit jaar jubileumjaar 10 jaar zonder gas. Zonnepanelen op het dak. Inductiekoken, Warmtepomp 65 graden, LG Therma V 9 kW. Laadpaal en EV. Al 10 jaar Geld verdienen met de Energierekening. De maand maart leverde 100 euro op met Zon op Dak zonder gas.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign