Verbruik op kantoor: bewuster omgaan met koffie

Nederland staat wereldwijd in de top van landen die het meeste koffie verbruiken per hoofd van de bevolking. Niet alleen privé maar ook in de werkomgeving is koffie een van de meest genuttigde dranken. En daarmee ook een van de producten die voor de meeste afval zorgt op gebied van consumptie. Met een kritische blik en een stuk bewustzijn kan koffieverbruik een stuk duurzamer bij veel bedrijven. Lees hier hoe!

koffie

Afval

Bij elke kop koffie wordt ook afval geproduceerd. Van filter of capsules tot koffiedik. Al met al een behoorlijke hoeveelheid op jaarbasis. Stap 1 is koffiedik apart weggooien bij het biologische afval. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden voor het hergebruiken van koffiedik, van biobrandstof met pellets en bemesting tot volledig nieuwe producten van gerecycled materiaal.

Niet alleen de koffie zelf veroorzaakt afval. Bij veel bedrijven worden ook wegwerpbekers en roerstaafjes gebruikt, dagelijks of voor bijvoorbeeld events. Hier helpt het uiteraard om zoveel mogelijk afwasbaar servies te gebruiken. Mocht er toch wegwerpmateriaal nodig zijn, gebruik dan hernieuwbare grondstoffen om de impact op het milieu te beperken. Zo kan je bamboe roerstaafjes verkrijgen, 100% biologisch afbreekbaar. Bamboe is één van de snelst groeiende planten waardoor de impact op ontbossing zo goed als nihil is.

Duurzame koffie

Wil je nog een stap verder gaan in de duurzame aanpak, kijk dan ook naar de herkomst van de koffie. De bonen komen uit landen waar vaak minder aandacht is voor de productieomstandigheden. Lokale boeren hebben veelal niet de kennis of de middelen voor duurzame productie of ze worden uitgebuit door grote bedrijven. Daarom is het goed om aandacht te hebben voor de lokale omstandigheden. Om deze reden is de Rainforest Alliance opgericht, met als doel lokale boeren en gemeenschappen te helpen bij het creëren van duurzamere omstandigheden.

Social impact

Een partij die nog een stap verder gaat is Gio Coffee. Naast duurzame koffie bieden ze bedrijven ook refurbished koffiemachines. Zo worden versleten onderdelen vervangen zodat koffiemachines na afloop van een leasecontract opnieuw ingezet kunnen worden. Zo wordt ook de koffieautomaat op kantoor duurzamer.

Daarnaast zet Gio Coffee ook stappen op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor elk kopje koffie dat door hun bedrijfsklanten verbruikt wordt, doneren ze één cent naar een nationaal goed doel. De klanten kunnen zelf kiezen voor welk van de drie geselecteerde goede doelen hun verbruik ingezet wordt: Jantje Beton, Het Nationaal Ouderenfonds of Hulphond Nederland. Op deze manier wordt social impact gecreëerd en wordt de energie van een kopje koffie ingezet voor het welzijn van velen.

 

One Response to Verbruik op kantoor: bewuster omgaan met koffie

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign