Januari is steevast de maand waarin vol ingezet wordt op goede voornemens. Voor horecaondernemers is het verduurzamen van hun zaak zo’n goed voornemen. Niet alleen omdat het kosten kan besparen, ook omdat het beter is voor de planeet, mens en dier. Goed om mee aan de slag te gaan, maar hoe maak je als horecaondernemer een start met verduurzamen? Deze aandachtsgebieden helpen je op weg.
Besparen op energie
Een eerste stap in het verduurzamen van een horecazaak is door te besparen op energieverbruik. De grootste winst hierin is te halen in de horeca keuken. De apparatuur in de keuken is vaak de grootste energieverbruiker. Vooral koel- en vriesapparatuur – die altijd aanstaan – zijn samen goed voor 25% van het totale energieverbruik in de keuken. Door te kiezen voor energiezuinige horeca apparatuur kunnen grote stappen gemaakt worden. Dankzij de nieuwste technische snufjes en slimme innovaties gaat deze apparatuur slim met het energieverbruik om. Zo zijn er vaatwassers op de markt met slimme warmte terugwinsystemen, grills met pandetectie en energiezuinige inductie bak- en kookplaten.
Niet alleen in de keuken kan energie worden bespaard, ook ledverlichting en verlichtingssensoren dragen bij aan energiebesparing. Vergeet ook het terras niet! Terrasheaters staan vaak onnodig lang te loeien en verbruiken hierbij veel energie. Terrasverwarming met bewegingssensoren of verwarmde terraskussens – die pas aanschieten zodra een gast gaat zitten – zijn slimmere opties om terrasgasten warm te houden.
De menukaart in een groen jasje
Voedselverspilling is een belangrijk thema. Jaarlijks verspilt de horeca zo’n 51.000 ton aan voedsel. Boosdoeners zijn o.a. de grote porties, een inefficiënt inkoopbeleid en gebrek aan creativiteit bij de keukenbrigade. Door kritisch naar de menukaart te kijken, kan voedselverspilling verminderd worden. Serveer bijvoorbeeld kleinere porties en verklein het aantal opties op de menukaart. Zo kan er slimmer ingekocht worden en maak je het gasten makkelijk.
Maak daarnaast slim gebruik van overgebleven voedingsmiddelen door deze in gerechten te verwerken. Vrijwel alle groenten kunnen eenvoudig verwerkt worden tot een crème. Deze crèmes zijn vervolgens goed in te vriezen en vormen een leuk onderdeel bij een hoofdgerecht. Of verwerk groenteresten in een bouillon, maak een fruitcoulis van overgebleven fruit en tover oud brood om in croutons. Daag de keukenbrigade uit om creatief aan de slag te gaan tegen voedselverspilling.
Andere manieren om de menukaart te vergroenen zijn o.a. lokaal inkopen, minderen met vlees, meer plantaardige eiwitten, en seizoen producten gebruiken.