Verlichting verdient een tweede leven

Dat u spaarlampen niet zomaar in de prullenbak mag gooien, klinkt waarschijnlijk bekend in de oren. Maar dat dit ook geldt voor armaturen, is voor veel mensen nieuw. Gooi verlichting die het niet meer doet dan ook niet weg met het huisafval, maar lever het in bij de Wecycle-bakken in de detailhandel of op uw gemeentelijke milieustraat.

Waardevolle armaturen

‘Armatuur’ is een duur woord voor het omhulsel (de ‘lamp’) waar de lichtbron (bijvoorbeeld een spaar- of ledlamp) ingaat. Denk bijvoorbeeld aan designlampen boven de eettafel, een bureaulamp, een klassieke standaard met lampenkap, een fietslampje of een lantaarn voor buitenverlichting. Maar ook het omhulsel van een lichtspot en de ‘bak’ waar een tl-buis ingaat, is een armatuur.

Wecycle 2

Steeds vaker zien we bovendien dat ledlamp en armatuur één object worden. Ledlampen gaan immers – dat is de belofte – zó lang mee dat je ze niet hoeft te verwisselen.

Armaturen bestaan uit materialen, zoals metaal, glas en elektronica, die goed gerecycled kunnen worden. Oudere tl-armaturen kunnen daarnaast schadelijke stoffen bevatten (zoals pcb’s) die zeker niet in het milieu terecht moeten komen. Door kapotte armaturen in te leveren, kunnen de materialen een tweede leven krijgen én draagt u bij aan de circulaire economie.

Lampen

Inleveren is dus het credo. Dit geldt ook voor kapotte lampen. De meeste lampen die consumenten en bedrijven nu afdanken zijn zogenaamde ‘gasontladingslampen’, zoals spaarlampen en tl-buizen. Deze lampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik, een stof die je met beleid uit de lamp moet verwijderen. Tel daarbij op dat ook lampen voor meer dan 90% kunnen worden gerecycled. Reden genoeg dus om uw oude lampen op de juiste plek in te leveren.

Waar inleveren?

Oude verlichting inleveren is niet ingewikkeld. Bij supermarkten, elektronicazaken, tuincentra en bouwmarkten staan Wecycle-inleverbakken, waar u lampen en kleine armaturen gratis achter kunt laten. Grotere armaturen kunt u wegbrengen bij de milieustraat. Wecycle zorgt er vervolgens voor dat uw oude verlichting netjes wordt gerecycled. Piece of cake dus!

In Nederland regelt Wecycle in opdracht van Stichting LightRec de inzameling en recycling van lampen en armaturen. Meer weten? Kijk op Wecycle.nl/consumenten

 

 

One Response to Verlichting verdient een tweede leven

  • Goed artikel, we per jaar vele armaturen en lichtbronnen in. We brengen deze naar de milieustraat, jammer dat we-cycle ze dan niet bij de inzamelpunten afhaalt.

Geef een reactie